Iskrenje

Iskrenje (fr. perle- biser, perlage-iskrenje) je u hrvatskom uobičajen naziv kojim se označava onaj dio vidljive plinovite faze (primjerice nakon otvaranja boce pjenušca, biser vina ili gaziranog pića tj. nakon dekompresije), dok se još nalazi u vinu i u „lančićima“ putuje prema površini na kojoj stvarajući mjehuriće zapošima pjenjenje. Vrlo često se iskrenje kod nas naziva „muziranjem“, iako je ta riječ nastala iz francuske riječi mousse (izgovor mûs) što u prijevodu znači pjena, odnosno mousser (izgovor muse) pjeniti se. Degustatori pravilno opisujući na hrv. jeziku dobar pjenušac reći će da on u čaši dugo iskri i pjeni.

Povezano

Internodij

Internodij međukoljence, naziv tanjeg dijela između dva koljenca (nodija) na ljetorastu i jednogodišnjoj rozgvi. Na

Vršikanje

Vršikanje je naziv za poslove u okviru zelene rezidbe kojim se ručno zalamaju ili u velikim plantažnim vinogradima ...

Uzgojni oblici i sustavi uzgoja vinove loze

Uzgojni oblici i sustavi uzgoja vinove loze temelje na većem broju čimbenika u koje svrstavamo prirodne uvjete ...
Novosti