Iskrenje

Iskrenje (fr. perle- biser, perlage-iskrenje) je u hrvatskom uobičajen naziv kojim se označava onaj dio vidljive plinovite faze (primjerice nakon otvaranja boce pjenušca, biser vina ili gaziranog pića tj. nakon dekompresije), dok se još nalazi u vinu i u „lančićima“ putuje prema površini na kojoj stvarajući mjehuriće zapošima pjenjenje. Vrlo često se iskrenje kod nas naziva „muziranjem“, iako je ta riječ nastala iz francuske riječi mousse (izgovor mûs) što u prijevodu znači pjena, odnosno mousser (izgovor muse) pjeniti se. Degustatori pravilno opisujući na hrv. jeziku dobar pjenušac reći će da on u čaši dugo iskri i pjeni.

Povezano

Lanac

Lanac je stara mjera za površinu, srijemski lanac 2000 čhv (četvornih hvati) tj. 2000 x 3,59665 m2 = 7193,3 m2. ...

Premier cru grande cuvee

Premier cru grande cuvee jedna je od nekada korištenih oznaka za vina u doslovnom smislu i za pjenušava vina, ...

Austrija

Austrija sa svojih vinogradarskih površina koji se prostiru na oko 50.000 ha ubere godišnje oko 3,180.000 dt grožđa
Novosti