Gorak okus vina je bolest (ako je izazvana aktivnošću bakterija) i mana vina koja su prekomjerno zadržana na dropu, ili su prejako tiještena (kojom prilikom pucaju sjemenke) pa su stoga uz trpkost još i gorka. Značajan dio tih gorkih tvari nalazi se i u peteljkovini, iz koje će one također prijeći u tekuću fazu ako se komina prejako tiješti. Koje su to tvari u vinu koje mu daju gorak okus nije, do sada odgonetnuto. Postoje radovi koji pokazuju da stanovitu gorčinu vinu daju polimeri kinona što nastaju oksidacijom polifenolnih spojeva. Takav dojam na naša osjetila ostavlja i povećana količina galne kiseline, a, najvjerojatnije, i aldehidi. Bistrenjem želatinom samo se djelomice može odstraniti ovakav neugodan okus vina, ali se to učinkovitije postiže tretiranjem enološkim sredstvom što se naziva gerbinol (koje je sastavljeno iz tri različita bistrila; ribljeg mjehura, kazeina i želatine).
Kiseline mošta i vina
Kiseline mošta i vina su najvećma organskoga, a manje i anorganskog podrijetla. Svako prirodno vino sadrži preko ...