Cortese

Cortese (čitaj korteze) je naziv talijanske sorte bijelog grožđa koja se uzgaja u vinorodnim pokrajinama Pijemont, Lombardija i Veneto. Redovito i obilno rodi, pa je to vjerojatno razlog niskog sadržaja šećera (od 16 do 17%) i visoke ukupne kiselosti (oko 7 g/L). Sazrijeva u drugoj epohi. Prerađuje se zajedno sa grožđem ostalih sorata koje dospjevaju u istom razdoblju s ciljem proizvodnje stolnog pitkog vina.

Povezano

Ukupna kiselost

Ukupna kiselost je zbroj svih kiselina koje, se nalaze u tim proizvodima (vezana ili fiksna kiselost + hlapiva ...

Sistemici

Sistemici su zaštitne tvari koje ulaskom u biljku, biljci ne smetaju, ali smetaju parazitskoj gljivici, pa na taj ...

Hárslevelü

Hárslevelü je u Mađarskoj naziv za bijelu vinsku sortu, koja se u Hrvatskoj naziva lipovina.
Novosti

Cijep

cijep je ozna sadnica koja se u pravilu proizvodi u loznim rasadnicima cijepljenjem europske...

read more

Suho vino

Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih,...

read more