Cortese

Cortese (čitaj korteze) je naziv talijanske sorte bijelog grožđa koja se uzgaja u vinorodnim pokrajinama Pijemont, Lombardija i Veneto. Redovito i obilno rodi, pa je to vjerojatno razlog niskog sadržaja šećera (od 16 do 17%) i visoke ukupne kiselosti (oko 7 g/L). Sazrijeva u drugoj epohi. Prerađuje se zajedno sa grožđem ostalih sorata koje dospjevaju u istom razdoblju s ciljem proizvodnje stolnog pitkog vina.

Povezano

Koliba

Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se

Uve apiane

Uve apiane (lat.) još i uve moscatelle, kod Latina naziv za muškatne sorte, grožđe koje zbog profinjene arome i ...

Redestilacija

Redestilacija je destilacija destilata, s ciljem pročišćavanja i povećanja alkoholnog sadržaja u destilatu.
Novosti