Betonska vinska cisterna

Betonska_cisterna

Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne velikog sadržaja, dobro iskorištavanje podrumskog prostora, duga trajnost, itd.) imaju i nedostataka, pa tako zbog slabe provodljivosti topline, u njima dolazi do porasta temperature (dakako, u tijeku vrenja, pa se mošt mora hladiti). Ne mogu se premještati ako nisu tako konstruirane, i ako nisu manjeg sadržaja (do 100 hl). U njima vino sporije zrije, što i nije nedostatak, poglavito kada se u njima čuvaju bijela vina. B. v. c. mora biti izgrađena u jednom mahu, iz kvalitetnog betona, pravilno armiranog i sabijenog (vibratorom). Dno cisterne mora biti podignuto od razine poda (oko 70 cm), a najbolje je ako je cijela cist. na nožicama, jer se tada može nadzirati njena nepropusnost. Padovi poda i kosina pokrova, te izrada tzv. grla i vratašaca mora biti pravilno izvedena, pa je u svemu tome najbolje prihvatiti savjet vrsnog građevinara, s odgovarajućim iskustvom. U suvremenim vinskim podrumima (i velikim vinarijama) b. v. c. zamjenjuje metalno vinsko suđe iz nehrđajućeg čelika.

Povezano

Ar

Ar naziv za fizikalnu veličinu površine kojoj je oznaka mjerne jedinice a, koji se definira kao 1a = 100 m2 = 1 ...

Olaszrizling

Olaszrizling je mađarsko ime, u Hrvatskoj vodeće bijele vinske sorte graševina. Vidi:Mađarska.

Požunac

Požunac je stara mjera za vino kojoj je volumen jednak oki (tur. okka) ili približno 1,5 l. Požunac žita, za ...
Novosti