Betonska vinska cisterna uz mnoge prednosti (jeftinija litra izgrađenog prostora, osobito kada se grade cisterne velikog sadržaja, dobro iskorištavanje podrumskog prostora, duga trajnost, itd.) imaju i nedostataka, pa tako zbog slabe provodljivosti topline, u njima dolazi do porasta temperature (dakako, u tijeku vrenja, pa se mošt mora hladiti). Ne mogu se premještati ako nisu tako konstruirane, i ako nisu manjeg sadržaja (do 100 hl). U njima vino sporije zrije, što i nije nedostatak, poglavito kada se u njima čuvaju bijela vina. B. v. c. mora biti izgrađena u jednom mahu, iz kvalitetnog betona, pravilno armiranog i sabijenog (vibratorom). Dno cisterne mora biti podignuto od razine poda (oko 70 cm), a najbolje je ako je cijela cist. na nožicama, jer se tada može nadzirati njena nepropusnost. Padovi poda i kosina pokrova, te izrada tzv. grla i vratašaca mora biti pravilno izvedena, pa je u svemu tome najbolje prihvatiti savjet vrsnog građevinara, s odgovarajućim iskustvom. U suvremenim vinskim podrumima (i velikim vinarijama) b. v. c. zamjenjuje metalno vinsko suđe iz nehrđajućeg čelika.
Industrijska vinarija
Industrijska vinarija je naziv za vinarije u kojima je poslovanje utemeljeno na znanstvenim spoznajama, strojnom ...