Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni indeks u odnosu na saharozu 500 (što znači da je toliko puta slađi). Kuhanjem se hidrolitički razgrađuje, a time i gubi sladak okus. Zbog visokog indeksa slatkoće i zbog neprobavljivosti u nekim je državama dopuštena njegova primjena u proizvodnji slatkih vina (za dijabetičare ili za one koji žele smanjiti količinu primljenih kalorija, s tim da je propisan i način deklariranja (tj. označavanja u prometu) takvih vina.
Vidi: gorko,slatko.

Povezano

Aramon

Aramon (fr. ugni noir, čit. inji noar), sorta vinskog i stolnog crnog grožđa rasprostranjena na jugu Francuske, ali

Vinska pruga

Vinska pruga je naziv uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst (preko Milja, Kopra, Savudrije, Buja, ...

Luksemburg

Luksemburg je u vinogradarskom pojasu dugom 35 km a širokom tek oko 300 do 400 m (a samo ponegdje i iznad toga). ...
Novosti