Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni indeks u odnosu na saharozu 500 (što znači da je toliko puta slađi). Kuhanjem se hidrolitički razgrađuje, a time i gubi sladak okus. Zbog visokog indeksa slatkoće i zbog neprobavljivosti u nekim je državama dopuštena njegova primjena u proizvodnji slatkih vina (za dijabetičare ili za one koji žele smanjiti količinu primljenih kalorija, s tim da je propisan i način deklariranja (tj. označavanja u prometu) takvih vina.
Vidi: gorko,slatko.

Povezano

Baumeov areometar

Baumeov areometar (čit. bomeov, kratica Bé), naprava slična moštomjeru (ime je dobila po izumitelju), kojom se na ...

Parafinsko ulje

Parafinsko ulje je uljnata, viskozna, neutralna tekućina, bez boje, okusa i mirisa, koja se koristi u prehrambenoj,

Kovačić pl. Juraj

Kovačić pl. Juraj dipl. agronom, vinski tehničar i kontrolor živeža i pića, autor je priručnika za pivničare, ...
Novosti