Slatko

Slatko je uz kiselo, slano i gorko, jedan od osnovnih okusa. Takav ugođaj izazivaju pretežito organski spojevi (šećeri, glikoli, alkoholi, aldehidi, ketoni, amidi, esteri, aminokiseline). Neke druge tvari koje osjećamo kao slatko (od organskih sulfonske i halogenizirane kiseline, a od anorganskih soli olova i berilija) ne nalazimo u vinima. Sladak okus u vinima najčešće potječe od neprevrela šećera (i to heksoza, glukoze i fruktoze) i od alkohola (etanola, poglavito glicerola). Osjet slatkog u vinu i moštu (jednako kao i u bilo kojem drugom jelu ili piću) ovisi i o sadržaju ukupnih kiselina. Ako osjećaj slatkog za saharozu (kristalni šećer) označimo s 1, tada je relativni indeks za fruktozu 1,7 a za glukozu 0,8. Prag okusa za slatko je visok i iznosi 0,1 a relativni indeks varira od 1 do 5000 (za otrovnu tvar 1-propoksi-2-amino-4-nitrobenzin, koji se još označava i kao P-4000). Okus slatkog u nižim koncentracijama može djelovati i kao neugoda, s tim da s porastom slatke tvari raste ugoda, dok je za kisele, slane i naročito za gorke tvari taj odnos obrnut. To je razlog da su i stručni degustatori skloniji vinima s ostatkom neprevrela šećera, pa o tome valja brinuti kod razvrstavanja vina za ocjenjivanje (red degustacije) i o načinu nagrađivanja (nagraditi najbolje suho i posebno najbolje s ostatkom neprevrela šećera). U nekim zemljama je dopušteno vinima dodati i sladila (saharin npr.), uz deklariranje takva dodatka. Valja znati da takva slatka vina (koja još nazivaju vina za dijabetičare) kod nekih osoba s početka izazivaju osjećaj slatkog, a nakon gutanja i osjećaj gorkog.

Vidi: okusi, tjelesna osjetila, razvrstavanje vina, tip vina 

Povezano

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor

Vrhunsko vino suhi jagodni izbor je na slovenskom jeziku oznaka načina berbe grožđa za proizvodnju jednog od pet ...

Agronom

Agronom je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu ...

Otkidanje listova

Otkidanje listova se obavlja u bujnim nasadima, nakon šare, s ciljem da se poveća prozračnost sklopa i osunčanost ...
Novosti