Vinski profesionalci kušali su četrdesetak žlahtina različitih stilova i opisali najvažnije lokalno, autohtono bijelo vino, nezaobilazno za doživljaj kvarnera kao eno-gastro destinacije. Izgled, miris i okus osvajaju!
Preporučena temperatura posluživanja na 8°C lijepo otvara sve čari žlahtine:
Vino je kristalno bistro, svijetlije slamnato žute boje sa zelenkastim odsjajem. Na nosu je čisto, dominiraju voćno-cvjetni mirisi zelene jabuke, vinogradarske breskve te cocktail citrusa i tropskog voća. Note bijelog cvijeća isprepliću se s tipičnim herbalnim aromama mediteranskog bilja, naročito kadulje. Na nepcu je suho, naglašene svježine te laganijeg tijela. U retrookusu je voćno- herbalnog karaktera s istaknutom elegantnom slankastom senzacijom i završetkom u znaku ugodne gorčine.
Preporučena čaša za žlahtinu je vinska čaša manjeg volumena i užeg tjela, kako bi se zadržala voćnost, svježina i optimalna temperatura vina.
Više informacija u letku o projektu Žlahtina – kraljica Kvarnera.
Projekt je osmislio sommelier Klaudio Jurčić.