vincekovo
Vinkovo (Vincekovo, Vincelovo, Vinceće)

Vinkovo (još i Vincekovo, Vincelovo, Vinceće) je vinogradarski blagdan, vezan uz dan Sv. Vinka (22. I.). Tada vinogradari u regiji Kontinentalna Hrvatska, i to pretežito u središnjim i sjeverozapadnim podregijama, obilaze svoje gorice, da bi se okupili u kleti uz jelo i piće i da bi se družili uz pjesmu i razgovor. ( više na https://vinopedia.hr/vinkovo-2/ )

Obilježavanje ovoga blagdana rašireno je i izvan Hrvatske.

U austrijskoj pokrajini Štajerskoj, prema tradiciji, na Vincekovo 22.1. reže se prvi grozd i blagoslivlja vinova loza.
U slovenskom dijelu Istri se ponekad slavi procesijom kroz vinograde, blagoslovom vinove loze uz obavezno kušanje mladog vina i tradicionalnih jela.
U Istri se posjećuje crkva kako bi se sudjelovalo, na misi koja je posvećena sv. Vinku, zaštitniku vinogradara.

Tko je bio sv. Vinko?
Sv. Vinko iz Zaragoze najpoznatiji je mučenik Španjolske. Iako je sv Vinko bačen u tamnicu te mučen i ubijen zbog Dioklecijanovog progona kršćana, nije se odrekao vjere.
Ime Vicente je latinskog porijekla i znači: pobjedonosan. Zaštitnik je vinara, staklara i mornara, kao i Valencije, Zaragoze i Portugala.
Vincekovo se obilježava u različitim područjima na različite načine. Simoličkim orezivanjem loze objavljuje se početak radova u vinogradima. Ono što je zajedničko svim proslavama Vincekova su prekrasna druženja popraćena kulturnim i gastronomskim događanjima.

Povezano