Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina  je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene količine vina) na vodenoj kupelji i sušenja zaostalog ekstrakta u platinskoj zdjelici u eksikatoru (tj. laboratorijskom sušioniku). Ukupni ekstrakt vina čine minerali, soli (npr. vinskog kamenca), bojila, šećeri i druge sastavine koje na 100°C ne ishlapljuju. Kada se od izmjerene količine ukupnog ekstrakta (u g/l) oduzme utvđena količina reduktivnih šećera umanjena za 1 gram (npr. glukoze i fruktoze, također u g/l) dobije se podatak koji pokazuje sadržaj suhog ekstrakta.

Povezano

Razumna potrošnja vina prema SZO

Od vremena prohibicije u SAD, pa do danas, iz godine u godinu sve se češće raspravlja o dobrim i lošim utjecajima ...

Trojišćina crvena

Trojišćina crvena (ponegdje zvana i trojšćina) je sorta vinove loze crvena grožđa (pa se naziva i trojišćina ...

Uš lozina

Uš lozina (crna štitasta lozina uš, Targionia vitis) je samo jedan od mnogobrojnih štetnika v. l. (poglavito u ...
Novosti