Ukupni ekstrakt

Ukupni ekstrakt u kem. analizi npr. vina  je ukupna količina suhe tvari što zaostane nakon isparavanja (određene količine vina) na vodenoj kupelji i sušenja zaostalog ekstrakta u platinskoj zdjelici u eksikatoru (tj. laboratorijskom sušioniku). Ukupni ekstrakt vina čine minerali, soli (npr. vinskog kamenca), bojila, šećeri i druge sastavine koje na 100°C ne ishlapljuju. Kada se od izmjerene količine ukupnog ekstrakta (u g/l) oduzme utvđena količina reduktivnih šećera umanjena za 1 gram (npr. glukoze i fruktoze, također u g/l) dobije se podatak koji pokazuje sadržaj suhog ekstrakta.

Povezano

Vinski alkohol

Vinski alkohol je proizvod dobiven destilacijom vina ili drugih alk. prevrelih proizvoda od grožđa, uz uvjet da ...

Oksalna kiselina

Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se

Mađarska

Mađarska je s oko 133.000 ha vinograda i proizvodnjom od oko 6.465.000 dt grožđa te oko 3.823.000 hl vina (u ...
Novosti