Terroir

Terroir (fr. tlo, zemlja, izgovor teroar) izraz kojim se primjerice kod vina ističe dobar okus i miris rodnog kraja grožđa u kojem je ono proizvedeno. Iako je osnova riječi za taj vinogradarsko-vinarski termin tlo, terroir obuhvaća i mikroklimatske čimbenike, te ekspoziciju, insolaciju i inklinaciju, i u pravilu je neponovljiv, odnosno on je jedinstven-unikatan. Vinogradarski položaji na kojima se proizvodi grožđe s naglašenim terroir-om na posebnoj su cijeni.

Povezano

Viskozitet mošta, vina i voćnih vina

Viskozitet (od lat. riječi Viscum – imela). Hrvatski naziv za to je žitkost i ljepivost, ili unutarnje trenje ...

Vučija

Vučija je isto što i fučija, drvena posuda za transport vode na samaru (drvenom sedlu za tovarnu stoku).

Medovina

Medovina je napitak koji nastaje alkoholnim vrenjem vodom razrijeđenog meda. Prema legendi medovina je piće Starih ...
Novosti