Svitlac

U Dalmaciji, slično kao i na ostalim vinogradarskim područjima regije primorska Hrvatska, proizvodila su se i u prošlosti dva tipa bijelih vina; bijela zlatnožuta do bijela tamnožuta vina, koja su u prometu zvana žutine, i bijela svjetložuta vina, tzv. svitlaci. Za razliku od svitca, svjetložutih, laganih, skladnih i pitkih vina što se proizvode brzim odvajanjem tekuće od krute faze masulja, žutine su, zbog dužeg zadržavanja vrenja masulja, jače obojena, trpkija i mineralima bogatija vina. Ono što je opol u usporedbi s crnim vinom, to je svitlac u usporedbi sa žutinom.

Povezano

Klikun

Klikun ime za bijelo ili crno vino po istoimenom nazivu proslavljenog vinogradarskog položaja na Požeškoj gori. ...

Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine

Knjiga o vinu- rukopis iz 1779. godine je “svojevrsna enciklopedija naputaka o vinu (vinima) koji je sažeo ...

Plavina

Plavina (plavka, plajka, brajda, brajdica), je vinska sorta crnoga grožđa udomaćena u vinogorjima Dalmacije, ali je
Novosti