Svitlac

U Dalmaciji, slično kao i na ostalim vinogradarskim područjima regije primorska Hrvatska, proizvodila su se i u prošlosti dva tipa bijelih vina; bijela zlatnožuta do bijela tamnožuta vina, koja su u prometu zvana žutine, i bijela svjetložuta vina, tzv. svitlaci. Za razliku od svitca, svjetložutih, laganih, skladnih i pitkih vina što se proizvode brzim odvajanjem tekuće od krute faze masulja, žutine su, zbog dužeg zadržavanja vrenja masulja, jače obojena, trpkija i mineralima bogatija vina. Ono što je opol u usporedbi s crnim vinom, to je svitlac u usporedbi sa žutinom.

Povezano

Jacquez

Jacquez (još i jackuez, čit. žakez) je direktno rodeći hibrid. Osnovne značajke su mu bujnost, otpornost na bolesti

Mastiti grožđe

Mastiti grožđe je u mnogim našim krajevima, poglavito u primorskoj Hrvatskoj, naziv radnje koja označava gnječenje ...

Chianti

Chianti (čit. kjanti), poznato talijansko vino, koje se pod tim imenom proizvodi još od XIV. stoljeća, a danas mu ...
Novosti