Pupitre

Pupitre (fr., čit. pupitr), postolje posebnog oblika na kojeg se postavljaju boce s djelomično prevrelim pjenušavim vinom radi protresanja, okretanja i postupnog naginjanja u okomit položaj s grlom prema dolje (remuage), kako bi nastali talog (kvasca i ostalih krutih čestica iz vina) postupkom hlađenja i trenutnog otvaranja (kada se radi ručno) izletio dégorgement, a bistri pjenušac (nakon dodatka tzv. liqueur d’expeditiona) odgovarajućim plutenim čepom zatvorio i pripremio za prodaju.

Povezano

Agronom

Agronom je naziv za poljoprivrednog stručnjaka – znanstvenika, nastao iz starogrčke riječi ager (oznake za agrarnu ...

Galon

Galon (od engl. gallon), jedinica za mjerenje volumena tekućina i žita od 4,5436 l (engleski), odnosno 3.785 l ...

Specijalna osjetila

Vidi: posebna osjetila.
Novosti