Pupitre

Pupitre (fr., čit. pupitr), postolje posebnog oblika na kojeg se postavljaju boce s djelomično prevrelim pjenušavim vinom radi protresanja, okretanja i postupnog naginjanja u okomit položaj s grlom prema dolje (remuage), kako bi nastali talog (kvasca i ostalih krutih čestica iz vina) postupkom hlađenja i trenutnog otvaranja (kada se radi ručno) izletio dégorgement, a bistri pjenušac (nakon dodatka tzv. liqueur d’expeditiona) odgovarajućim plutenim čepom zatvorio i pripremio za prodaju.

Povezano

Verdicchio

Verdicchio je poznat i pod nazivom verzello, marchigiano, verdone te brojnim drugim istoznačnicama, autohtoni je ...

Ppt

Ppt (partes per trilion). Prag osjetljivosti ljudskog osjeta njuha za neke je sastavine vrlo nizak, pa se ...

Vugava

Vugava (još i viškulja i bugava) najpoznatija viška vinska sorta (iako je u ukupnim vinogradarskim površinama otoka
Novosti