Pupitre

Pupitre (fr., čit. pupitr), postolje posebnog oblika na kojeg se postavljaju boce s djelomično prevrelim pjenušavim vinom radi protresanja, okretanja i postupnog naginjanja u okomit položaj s grlom prema dolje (remuage), kako bi nastali talog (kvasca i ostalih krutih čestica iz vina) postupkom hlađenja i trenutnog otvaranja (kada se radi ručno) izletio dégorgement, a bistri pjenušac (nakon dodatka tzv. liqueur d’expeditiona) odgovarajućim plutenim čepom zatvorio i pripremio za prodaju.

Povezano

Botriticidi

Botriticidi su kemijska sredstva za zaštitu bilja kojima se uspješno suzbija siva plijesan (Botrytis cinerea) ...

vrenje

Vrenje je isto što i fermentacija, tj. proces koji kataliziraju enzimi (mikroorganizama). Vrenjem iz većih ...

ZAP

ZAP je akronim udruge poklonika crnog vina zinfandel, čiji je naziv Zinfandel Advocates and Producers.
Novosti