Pup vinove loze

Pup vinove loze je, kao i mnogi drugi organi biljaka velika, još neobjašnjena tajna prirode. Kad nastupe uvjeti (npr. topli proljetni dani), pup se budi i iz njega se razviju mladice – ljetorasti.
Na lozi razlikujemo tri vrste pupova.
Za nas, koje zanima rodnost loze, najznačajniji je pup što nastane u pazušku lista na ljetorastu, iz kojega će tek iduće godine, nakon što prezimi, izrasti novi ljetorast. Taj pup nazivamo glavni, zimski ili pravi pup. Najbolje razvijeni glavni ili zimski pupovi koji nose plod nalaze se oko sredine ljetorasta, dok su takvi pupovi bliže osnovi i vrhu mladice slabo razvijeni i u pravilu nerodni. Razmještaj manje ili više rodnih (zimskih) glavnih pupova na mladici (rozgvi) ovisi o osobini sorte, doduše i o drugim čimbenicima poglavito gnojidbe i obilja vlage, pa to valja znati radi izbora načina rezidbe (kratka, srednja, duga). Zato se kod opisa gospodarske vrijednosti sorata taj podatak ističe posebno.
Ljetni ili zaperkov pup nastaje također u pazušku lista, ali se iz njega još istog ljeta razviju mladice drugog reda zaperci.
Spavajući ili latentni odnosno pričuvni pupovi se aktiviraju samo u iznimnim prilikama, najčešće se ne bude, već, prekriveni korom, miruju da bi se razvili kad za to nastupi potreba (npr. kod oštećenja, pri oštrom rezu ili kad uslijedi nagao priljev vlage i hraniva).

Povezano

Virnica

Virnica je u požeškom kraju naziv za baras (ruzu, ružu, sjenicu).  

Barilac

Barilac je naziv posude najčešće sadržaja od 1 do 3 litre. Vinogradari su u njemu nosili u polje crno vino kojim su

Navrtanje

Navrtanje je isto što i cijepljenje, okuliranje i kalemljenje. Vidi: cijep
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more