Vino se puni u boce zbog gospodarskih i tehnoloških razloga. To je najprikladniji način opskrbe udaljenih i velikih potrošačkih središta u prikladnoj količini (0,2, 0,375, 0,5, 0,7, 0,75, 1,2 i više litara), uz garanciju kvalitete (vidi zaštita podrijetla). Od tehnoloških spomenimo najznačajnije: zaštitu od kvarenja, poseban način dozrijevanja, sprječavanje prebrzog starenja i dr. Postupak punjenja vina u boce obuhvaća glavne radnje: pranje boca, sterilizacija boca, natakanje stabilnog vina u bocu, čepljenje boce, etiketiranje (konfekcioniranje) boce, slaganje boca u transportnu ambalažu (kartonska kutija, plastična nosiljka i sl.). Vina u bocama se, u pravilu, čuvaju u posebnim podrumima, i u vinotekama.
Otakanje
Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja ...