Prstenovanje

Prstenovanje je naziv za jedan, nekada obavljani posao rezidbe vinove loze, koji je u suvremenom vinogradarstvu u potpunosti napušten. Ta se je dio zelene rezidbe obavljao posebnim škarama i to tako da se je na već djelomično lignificiranom ljetorastu (koji nosi rod) kružno izrezao dio kore i dio provodnog parenhimskog tkiva (floema, koji se nalazi ispod kore i kroz koji proizvodi asimilacije – asimilati iz lista putuju u druge organe biljke, i parenhima ksilema, koji se nalazi ispod floema kroz koji iz tla u list i druge dijelove biljke stiže voda s mineralnim tvarima) čime se je smanjio dotok sokova u grožđe, zbog čega su bobice ishlapom gubile vodu i prelazile u stanje prezrelog-prosušenog ploda.

Povezano

Albanija

Albanija na mnogim svojim područjima ima idealne uvjete za razvoj vinogradarstva, ali ih za sada samo djelomice ...

Krizol

Krizol (istoznačnica maraština i rukatac) bijela zobatica i moštenica staroga sortimenta kojoj su bobice oblika ...

Battonage

Battonage (čit. batonaž), naziv postupka višemjesečnog ostavljanja vina nakon završenog vrenja na talogu kvasca, uz
Novosti