Prstenovanje

Prstenovanje je naziv za jedan, nekada obavljani posao rezidbe vinove loze, koji je u suvremenom vinogradarstvu u potpunosti napušten. Ta se je dio zelene rezidbe obavljao posebnim škarama i to tako da se je na već djelomično lignificiranom ljetorastu (koji nosi rod) kružno izrezao dio kore i dio provodnog parenhimskog tkiva (floema, koji se nalazi ispod kore i kroz koji proizvodi asimilacije – asimilati iz lista putuju u druge organe biljke, i parenhima ksilema, koji se nalazi ispod floema kroz koji iz tla u list i druge dijelove biljke stiže voda s mineralnim tvarima) čime se je smanjio dotok sokova u grožđe, zbog čega su bobice ishlapom gubile vodu i prelazile u stanje prezrelog-prosušenog ploda.

Povezano

Vinska kiselina

Vinska kiselina (empirijska kem. formula C4O6H6, racionalna COOH CHOH CHOH COOH) je glavna (što ne znači i ...
Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenja-hladne plazme na fizikalno-kemijske karakteristike vina

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati utjecaj visokonaponskog električnog pražnjenjahladne plazme na ...

Acetati

Acetati su soli i esteri octene kiseline.
Novosti