Zelena rezidba

Zelena rezidba je naziv za sve oblike rezidbe (u našem primjeru vinove loze) u doba vegetacije (tj. od kretanja do početka zimskog mirovanja. To su plijevljenje (ili odstranjivanje suvišnih mladica, posebno onih koje su izrasle na starom – višegodišnjem drvu), pinciranje (tj. prikraćivanje rodih ljetorasta, ponekad i zaperaka), zalamanje zaperaka, te prorjeđivanje, skraćivanje ili odstranjivanje grožđa (što se ponegdje naziva zelena berba) i martinjskog grožđa – prije glavne berbe, otkidanje – skidanje listova što se naziva odlistavanje ili defolijacija (kako bi se grozd izložio suncu), prstenovanje, te vršikanje.
Vidi: rezidba vinove loze.

Povezano

Ekstra suha vina

Ekstra suha vina nazivaju se alkoholizirana vina, bez obzira na to jesu li proizvedena iz nearomatičnih ili ...

Uva di Smirne

Uva di Smirne je uz uva turca, još jedan tal. naziv za sortu debit.

Mužar

Mužar (njem.), starinski top, prangija ili njemu slična naprava iz koje se nekad u vinogradima pucalo da bi se ...
Novosti