Zelena rezidba

Zelena rezidba je naziv za sve oblike rezidbe (u našem primjeru vinove loze) u doba vegetacije (tj. od kretanja do početka zimskog mirovanja. To su plijevljenje (ili odstranjivanje suvišnih mladica, posebno onih koje su izrasle na starom – višegodišnjem drvu), pinciranje (tj. prikraćivanje rodih ljetorasta, ponekad i zaperaka), zalamanje zaperaka, te prorjeđivanje, skraćivanje ili odstranjivanje grožđa (što se ponegdje naziva zelena berba) i martinjskog grožđa – prije glavne berbe, otkidanje – skidanje listova što se naziva odlistavanje ili defolijacija (kako bi se grozd izložio suncu), prstenovanje, te vršikanje.
Vidi: rezidba vinove loze.

Povezano

Foks miris vina

Foks miris vina (vinarski termin) ili miris na lisicu odnosno stjenice (stari naziv stenićak), svojstven je vinima ...

Malvasija dubrovačka

Malvasija dubrovačka vrlo kasna, slabo rodna i naročito na pepelnicu (oidij) osjetljiva sorta bijeloga grožđa, koja

Buvje

Buvje u nekim krajevima uobičajen kraći naziv za bijelu sortu grožđa kojemu je pun naziv bouvierova ranina, odnosno
Novosti