Polovnik

Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće poluproizvod koji služi za destilaciju i proizvodnju vinskog alkohola) što se dobije kada se npr. neprevrela komina grožđa prelije vodom, a zatim otoči i ostavi da alkoholno prevrije. Ispirati se može i prevreli kom, (npr. nakon završenog vrenja masulja crnog grožđa). Proizvodnja p. u mnogim se vinogradarskim zemljama dopušta i to samo za kućnu potrošnju i samo malim obiteljskim gospodarstvima koji vina proizvode za vlastite potrebe. P. nije dopušteno dodavati ni šećer, ni kiseline ni bilo kakve druge dodatke, i za takve radnje Zakon predviđa stroge kazne.
Vidi:destilacija, vinski alkohol.

Povezano

Micelij

Micelij je splet hifa (često vidljiv i prostim okom) kojima gljivica-patogen crpi sok iz lista, mladice ili bobice.

Nanometar

Označava se  nm, 10-9 m, ili 0,000.000.001 m. Čestice takve veličine zadržava, primjerice, membrana ultrafiltra. ...

Šulek Bogoslav

Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...
Novosti