Polovnik

Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće poluproizvod koji služi za destilaciju i proizvodnju vinskog alkohola) što se dobije kada se npr. neprevrela komina grožđa prelije vodom, a zatim otoči i ostavi da alkoholno prevrije. Ispirati se može i prevreli kom, (npr. nakon završenog vrenja masulja crnog grožđa). Proizvodnja p. u mnogim se vinogradarskim zemljama dopušta i to samo za kućnu potrošnju i samo malim obiteljskim gospodarstvima koji vina proizvode za vlastite potrebe. P. nije dopušteno dodavati ni šećer, ni kiseline ni bilo kakve druge dodatke, i za takve radnje Zakon predviđa stroge kazne.
Vidi:destilacija, vinski alkohol.

Povezano

Mikrometar

Mikrometar (prvotni naziv mikron, a prvotna oznaka grčko slovo µ koje se čita mi) je milijunti dio metra (oznaka 1 ...

Vinska pruga

Vinska pruga je naziv uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst (preko Milja, Kopra, Savudrije, Buja, ...

Gamza

Gamza (čit. gmza), jedan od mnogih naziva pod kojima je sorta kadarka poznata u vinarskom svijetu.
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more