Polovnik

Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće poluproizvod koji služi za destilaciju i proizvodnju vinskog alkohola) što se dobije kada se npr. neprevrela komina grožđa prelije vodom, a zatim otoči i ostavi da alkoholno prevrije. Ispirati se može i prevreli kom, (npr. nakon završenog vrenja masulja crnog grožđa). Proizvodnja p. u mnogim se vinogradarskim zemljama dopušta i to samo za kućnu potrošnju i samo malim obiteljskim gospodarstvima koji vina proizvode za vlastite potrebe. P. nije dopušteno dodavati ni šećer, ni kiseline ni bilo kakve druge dodatke, i za takve radnje Zakon predviđa stroge kazne.
Vidi:destilacija, vinski alkohol.

Povezano

Slavonija

Slavonija je danas naziv onog dijela nizina kontinentalne Hrvatske što se nalaze u porječju rijeka Save i Drave, od

Graševina

Graševina je u vinogradarskom sortimentu RH zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. U ...

Koncentracija

Koncentracija (lat. con – s ili sa, centrum – središte) uz ostalo označava i zgušćivanje neke sastojine koja se ...
Novosti