Petiot

Petiot je naziv patvorenog vina što se proizvodi nalijevanjem zaslađene vode na kom. Zaslađivanje se obavlja dodatkom saharoze. Ako se zaslađenoj vodi doda i alkohol, takva patvorina se (prema S. Bošnjakoviću) naziva čigir. Postupak se naziva petiotiziranje.
Vidi: galizacija, piket, kominjak, polovnik.

Povezano

Arhivsko vino

Arhivsko vino je prema hrvatskom ZOV-u (NN 96/03.) kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima (što ...

Citrin

Citrin (još i P-vitamin, odnosno C2-vitamin). Vidi: kemijski sastav vina.

Vinski kamenac

Vinski kamenac (ponegdje sreš, sriješ, birsa, birza, kleger), kemijski je mješavina (oko 90 %) soli kalijeva ...
Novosti

Grožđe

grožđe je u smislu ZOV-a je zdrav, zreo, prezreo, prosušen ili prirodno smrznut plod vinove loze,...

read more

Superfosfat

Superfosfat je naziv fosfornog mineralnog gnojiva ( dobivenog rastvaranjem prirodnih fosfata...

read more