Opolo (grč.), prema Bakotiću sok „smečenog“ grožđa (tj. mošt). U novijoj vinarskoj terminologiji tako se naziva ciđe i vino proizvedeno od takva samotoka iz crnog grožđa, ponajviše iz plavca. Vino opolo je zbog toga ružičastocrvenkaste do ružičastocrvene boje (tj. boje ružice odnosno roséa), bez trpkih i gorkih (polifenolnih) sastojaka, što se dužom maceracijom izlužuju iz krutih dijelova grožđa (peteljke i sjemenke), i upravo zato mekano i nježno (grčki hapalos), pa nije isključeno da je taj naziv u naš jezik ušao kao naslijeđe iz doba grčke kolonizacije jadranskih otoka. Naziv opolo uvršten je na listu tradicionalnih hrvatskih izraza (jednako kao i naziv plavac i naziv samoborski bermet).
Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?
Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?
Za razliku od načina kako se drži čaša s vodom, pivom, ...