Opolo

Opolo (grč.), prema Bakotiću sok „smečenog“ grožđa (tj. mošt). U novijoj vinarskoj terminologiji tako se naziva ciđe i vino proizvedeno od takva samotoka iz crnog grožđa, ponajviše iz plavca. Vino opolo je zbog toga ružičastocrvenkaste do ružičastocrvene boje (tj. boje ružice odnosno roséa), bez trpkih i gorkih (polifenolnih) sastojaka, što se dužom maceracijom izlužuju iz krutih dijelova grožđa (peteljke i sjemenke), i upravo zato mekano i nježno (grčki hapalos), pa nije isključeno da je taj naziv u naš jezik ušao kao naslijeđe iz doba grčke kolonizacije jadranskih otoka. Naziv opolo uvršten je na listu tradicionalnih hrvatskih izraza (jednako kao i naziv plavac i naziv samoborski bermet).

Povezano

Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo?

Kako držati čašu s vinom dok ga kušamo ili pijemo? Za razliku od načina kako se drži čaša s vodom, pivom, ...

Maligandov ebuliometar

Maligandov ebuliometar naprava (dobila ime po konstruktoru Malligandu) kojom se na razlici vrelišta vode i vina (na

Badanj

Badanj (mađ. bödön), velika, otvorena bačva za grožđe, kominu i vino, a u prošlosti najčešće za vrenje masulja ...
Novosti