Opolo

Opolo (grč.), prema Bakotiću sok „smečenog“ grožđa (tj. mošt). U novijoj vinarskoj terminologiji tako se naziva ciđe i vino proizvedeno od takva samotoka iz crnog grožđa, ponajviše iz plavca. Vino opolo je zbog toga ružičastocrvenkaste do ružičastocrvene boje (tj. boje ružice odnosno roséa), bez trpkih i gorkih (polifenolnih) sastojaka, što se dužom maceracijom izlužuju iz krutih dijelova grožđa (peteljke i sjemenke), i upravo zato mekano i nježno (grčki hapalos), pa nije isključeno da je taj naziv u naš jezik ušao kao naslijeđe iz doba grčke kolonizacije jadranskih otoka. Naziv opolo uvršten je na listu tradicionalnih hrvatskih izraza (jednako kao i naziv plavac i naziv samoborski bermet).

Povezano

Ljetorast

Ljetorast je naziv mladice što izraste iz zimskog pupa prošlogodišnje rozgve.

Smutica

Smutica je naziv napitka što se u Dalmatinskoj zagori i to u trenutku neposredno pred ispijanje priprema miješanjem

Vranj

Vranj je otvor na plaštu bačve. Vidi: bačva.
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more