„Okusi koji sazrijevaju u amforama – svijet vinarije Karleuša“

Na domaćoj vinskoj sceni sve više prostora dobivaju vina iz amfora – ona koja u sebi nose duh starih civilizacija, ali istovremeno i svježinu modernog pristupa. Među onima koji su se hrabro odlučili za taj zahtjevan, ali iznimno poseban put je i vinarija Karleuša Wines. Kod njih se tradicija i inovacija stapaju u jednu priču – priču o glini, intuiciji i strpljenju.

Tijekom našeg posjeta, supružnici Vanja i Ilenia Karleuša ugostili su nas s tolikom toplinom da smo se osjećali kao da smo došli u dom starih prijatelja. Stol prepun domaćih sireva, školjaka i pljukanaca, pažljivo sljubljenih s njihovim vinima, pokazao je koliko im je stalo da se svaki gost osjeti dobrodošlo. Zaista – tretman kao za kraljeve.

  1. Kako je započela priča o Karleuša Wines? Što vas je potaknulo da se upustite u svijet vina – i to baš na ovaj poseban način?

Vanja: Ljubav prema vinu prati me od mladosti. Odrastao sam u Krasici, gdje sam s djedom radio vino – to ostane u čovjeku. Suprugin otac također ima vinograde, stalno si okružen vinom, priča te jednostavno povuče. U Istri, gdje imamo kuću, susjed mi je vinar – pomažeš u berbi, preradi, u vinifikaciji… I onda se jednog dana pitaš: “Zašto mi ne bismo napravili svoje vino?”

Prvo smo kupili grožđe na tržnici i krenuli skromno, iz ljubavi. Jer ako nema ljubavi, nema ni vina.

Danas radimo degustacije za manji broj ljudi, po najavi. Kod nas gosta uvijek dočeka nešto lijepo – sir, riba, školjke ili domaći pljukanci. Nismo klasična vinarija, sve smo posložili po svome, od amfora i terakote do stilova vina.

  1. Imate li svoje vinograde ili surađujete s uzgajivačima?

Nemamo vlastite vinograde, zbog čega smo registrirani kao obrt, a ne OPG. Dio malvazije i merlota dolazi iz obiteljskih vinograda Ilijeninih roditelja, a ostalo otkupljujemo.

Važno nam je imati pouzdane partnere i kvalitetno grožđe. Ove godine smo, primjerice, otkupili chardonnay od Iločkih podruma, sauvignon blanc iz Momjana, a cabernet sauvignon iz Višnjana. Ključ je u dogovoru i povjerenju, jer malim vinarima nije lako zadržati kontinuitet.

Radimo četri vrste vina – dvije vinifikacije i dvije spontane fermentacije – kako bi se osjetilo što je naš utjecaj, a što čista priroda.

  1. Zašto amfore i terakota?

Keramiku gledamo kao dugoročnu investiciju – jednom ju kupiš i traje generacijama. Uz inox bačve s drvenim poklopcem, amfore su nam postale srce podruma.

Prvi put smo ih vidjeli na sajmu i odmah znali: to je to. Posebno za malvaziju – kraljicu Istre. Kad već radimo male količine, želimo da budu posebne i autentične.

Crna i bijela vina su nam samotok, a ostatak prešamo za vlastitu upotrebu i rakiju.

  1. Postoje li razlike u oblicima amfora?

Naravno. Gruzijske amfore zakopavaju se u zemlju, dok moderne amfore iz Italije imaju vrenjaču i drugačiju regulaciju temperature. Talijani i Francuzi smatraju da je idealna amfora 550 L jer se masulj prirodno “kreće” i hladi.

Naše amfore su Sirio iz Toskane, kugla i globus je od Clayvera iz Italije i tzv.jaja su također iz Toskane od Artenove.  Kugle, globusi, tzv. jaja… Različiti oblici daju različite temperature, dinamiku i arome. U svijetu je to vrlo cijenjena tehnologija.

  1. Kako održavate amfore i terakotu?

Najvećim dijelom – vodom. Važno je da se ne rasuše, a malo sumporne kiseline sprječava kvarenje. Puno čitamo, učimo i trudimo se raditi sve na nivou, nikako diletantski.

  1. Kako izgledaju vaše degustacije?

Degustacija mora biti doživljaj. To je naš princip. Sve mora biti na najvišoj razini – od hrane do čaša, u koje smo posebno uložili (Rogaška, Riedel, Omega).

Degustacija obično ide ovim redom:

  1. Chardonnay sur lie iz terakote

Fermentiran na 12 °C mjesec dana, minimalno sumporen. Nakon toga dva mjeseca odležava u amfori. Terakota čuva primarne arome i svježinu.

  1. Malvazija „Stara dama“ – macerirana

Malvazija s crvene zemlje Vižinade (13,5 %). 17 dana fermentacije, potom višemjesečni boravak na bobama.

Nefiltrirana, bistrenje prirodno. Nakon pretoka ide u francusku inox-bačvu s drvenim poklopcem i puni se u keramičke boce iz Hamburga.

Prošle godine osvojila je srebro i zlato na Kvarner Trophy natjecanju.  

Dio malvazije odležava i 22 metra duboko u podmorju, u morskoj vrulji – dodatnu godinu dana.

Trenutno su na tržištu tri vina: malvazija, merlot i cuvee cabernet sauvignona i merlota. Chardonnay i sauvignon blanc su u razvoju. U budućnosti žele raditi i pjenušac.

Merlot – „Luna Galassia Ilenia“

Posvećen Ileniji. Lagano crno vino s 12,5 % alkohola, spontana fermentacija, šest mjeseci na bobama. Kremasto, nježno, za one koji ne vole previše drva.

Cuvee – „La Famillie“

70 % cabernet sauvignon iz Višnjana i 30 % merlot iz Vižinade. Godinu dana odležavanja u slavonskom hrastu, pitko i elegantno. Posveta obitelji.

Specifična pakiranja i estetika

Njeguju rustikalan stil: drvene kutije, jutene vrećice, heklane čarapice koje radi Vanjina mama. Etikete su sami osmislili, a keramičke boce dobile su kožnu traku umjesto klasične naljepnice.

Čak su i čepovi za bačve ručno puhanog stakla, izrađeni u Francuskoj. Detalji su im iznimno važni. Redovito obilaze inozemne sajmove i prate trendove.

Planovi za budućnost

U pet godina stvorili su tri etikete i potpuno originalan identitet – jedina riječka vinarija, potpuno drugačiji pristup.

Planovi uključuju:

  • povećanje proizvodnje do cca 7000 boca
  • izgradnju podruma za odležavanje i arhiviranje
  • nastavak rada u keramici
  • pjenušac (klasična metoda ili Pet Nat)
  • uređenje prostora i proširivanje kapaciteta

Trenutno vina odležavaju u iznajmljenom prostoru. Amfore su pune do  lipnja, nakon čega se priprema sve za novu berbu.

Vinarija Karleuša Wines pokazuje da vino može biti više od pića – može biti povratak glini, zemlji i vremenu. Njihova vina nose rukopis posvećenosti i strpljenja, a svaka kap priča autentičnu priču. Ako se u vinu zaista skriva duša vinara, onda se ovdje ta duša oblikovala u glini .

 

Povezano