Nekroza vinove loze

Nekroza vinove loze (istoznačnice; oleronska bolest-malatie d’Oleron, po otoku na kojem je prvi puta uočena, u Turskoj, odakle je stigla u Europu Chilik Maras, u Grčkoj Tsilik marasi) je bolest vinove loze. . Za uzročnika se navode Bacterium gumosis, B. gracile i dr. (ranije su smatrali odgovornim sporogene bakt. roda Bacillus). Čokot se (djelomično ili cijeli) suši, a prvi znaci su slični fomopsisu (s tim da ovdje rozgva ne dobije karakteristične pjege i boju). Zaražene čokote valja krčiti i spaliti, a kod kupnje sadnog materijala brinuti o zdravstvenom stanju cijepova.

Povezano

Mikroelementi

Mikroelementi su jednako kao i makroelementi i ultramikroelementi građevne tvari potrebne živim organizmima ...

Kupaža

Kupaža (fr. coupage) miješanje više vrsta ili tipova vina. Kod nas se ova radnja naziva još i rezanje, križanje i ...

Etiketa

Etiketa (fr.), naljepnica kojom se obvezno i na propisan način označuje vino proizvođača. Etiketa na boci može biti
Novosti