Nekroza vinove loze

Nekroza vinove loze (istoznačnice; oleronska bolest-malatie d’Oleron, po otoku na kojem je prvi puta uočena, u Turskoj, odakle je stigla u Europu Chilik Maras, u Grčkoj Tsilik marasi) je bolest vinove loze. . Za uzročnika se navode Bacterium gumosis, B. gracile i dr. (ranije su smatrali odgovornim sporogene bakt. roda Bacillus). Čokot se (djelomično ili cijeli) suši, a prvi znaci su slični fomopsisu (s tim da ovdje rozgva ne dobije karakteristične pjege i boju). Zaražene čokote valja krčiti i spaliti, a kod kupnje sadnog materijala brinuti o zdravstvenom stanju cijepova.

Povezano

Ličinka

Ličinka (larva) je jedan od prelaznih stadija u preobrazbi (metamorfozi) kukaca. Ličinke leptira nazivamo ...

Hlapiva kiselost

Hlapiva kiselost u vinu se iskazuju u g/l kao octena. U Francuskoj sve kiseline vina, pa tako i hlapive iskazuju ...

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč

Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč svoj razvoj temelji od davne 1875. godine, kada je Istarski pokrajinski ...
Novosti