Medicinalna vina

Medicinalna vina su tonici ili tinkture, u vinskom alkoholu ili u alkoholiziranom vinu, odnosno u prirodnom vinu kao otapalu, ekstrahirane biljne gorke tvari. Takvi se napici uzimaju kao lijek u propisanoj količini radi jačanja od iscrpljenosti nastale bolešću ili kod nekih funkcionalnih poremećaja. Djelovanje medicinalnih vina ovisi o biljnoj vrsti kojoj se dijelovi organa (korijena, lista, kore, cvijeta, ploda..) koriste pri spravljanju. Kina vinu (tinkturi kininovca Cinchona succirubrum) dodaje se i željezo (u ferro stanju) pa se preporuča slabokrvnim osobama.

Povezano

Bistrina

Bistrina je bistrilo domaće proizvodnje (Petrokemija d.d. Kutina, tvornica gline) koje se je proizvodilo iz posebno

Cuvée

(čitaj cüve, odnosno kive) od fr. riječi cuve (küv), što označava posudu kacu, bure, kadu ili čabar, odnosno riječi

Punjenje vina u boce

Vino se puni u boce zbog gospodarskih i tehnoloških razloga. To je najprikladniji način opskrbe udaljenih i velikih
Novosti