Medicinalna vina

Medicinalna vina su tonici ili tinkture, u vinskom alkoholu ili u alkoholiziranom vinu, odnosno u prirodnom vinu kao otapalu, ekstrahirane biljne gorke tvari. Takvi se napici uzimaju kao lijek u propisanoj količini radi jačanja od iscrpljenosti nastale bolešću ili kod nekih funkcionalnih poremećaja. Djelovanje medicinalnih vina ovisi o biljnoj vrsti kojoj se dijelovi organa (korijena, lista, kore, cvijeta, ploda..) koriste pri spravljanju. Kina vinu (tinkturi kininovca Cinchona succirubrum) dodaje se i željezo (u ferro stanju) pa se preporuča slabokrvnim osobama.

Povezano

Brennwein

Brennwein njem. naziv vina za destilaciju (za pečenje). Za razliku od slaboalkoholnog (od 7 do 10 % vol. alk.) tek ...

Lagano vino

Lagano vino (vinarski termin) je vino s niskim sadržajem alkohola i ekstrakta, suho ali ugodno kiselo i zbog toga ...

Bošnjak, Ilija

Bošnjak, Ilija (1882.-1975.), enokemičar, autor mnogobrojnih stručnih radova kako onih, namijenjenih težačkoj ruci ...
Novosti