ITT

ITT (Indicator Time Test), postupak kojim se na osnovi trajanja reakcije gubitka boje indikatora 2,3 diklorfenolindofenola u sekundama iskazuje (određuje) rH stanje. Ako je za gubitak boje indikatora potrebno kraće vrijeme (od 50 do 100 sekundi), u vinu postoji dovoljno reduktivnih tvari (u našem primjeru SO2,). Kod ITT od 100 do 120 sekundi vino sadrži oko 15 mg/l SO2, a to znači da kod vrijednosti većih od 180 već valja intervenirati (što znači vino valja sulfitirati) radi očuvanja reduktivnog stanja vina. Vina s ITT iznad 200 nisu dovoljno zaštićena od oksidacije, a kada ta vrijednost dosegne 300 kažemo da su takva vina oksidirala, prestarjela. ITT vrijednost mjeri se jednostavnim Walpoleovim komparatorom, koji se može nabaviti u bolje opremljenim prodavaonicama laboratorijske opreme, a uz kupljenu potrebnu (jednostavnu) napravu (koju vještiji pojedinci mogu i sami izraditi), dobije se i detaljno uputstvo za rad.

Povezano

Ocjenjivanje vina opisivanjem

Kakvoću vina moguće je izraziti analitičkim podacima, bodovima ili je opisati riječima. Ni jedno, ni drugo, ni ...

Ocat

Ocat je proizvod dobiven octenim vrenjem alkoholnih tekućina ili razrjeđivanjem (vodom) koncentrirane octene ...

Uzbekistan

Središnji dio Azije, s obzirom na zemljišne i klimatske uvjete, prikladno je područje za proizvodnju desertnih ...
Novosti