ITT (Indicator Time Test), postupak kojim se na osnovi trajanja reakcije gubitka boje indikatora 2,3 diklorfenolindofenola u sekundama iskazuje (određuje) rH stanje. Ako je za gubitak boje indikatora potrebno kraće vrijeme (od 50 do 100 sekundi), u vinu postoji dovoljno reduktivnih tvari (u našem primjeru SO2,). Kod ITT od 100 do 120 sekundi vino sadrži oko 15 mg/l SO2, a to znači da kod vrijednosti većih od 180 već valja intervenirati (što znači vino valja sulfitirati) radi očuvanja reduktivnog stanja vina. Vina s ITT iznad 200 nisu dovoljno zaštićena od oksidacije, a kada ta vrijednost dosegne 300 kažemo da su takva vina oksidirala, prestarjela. ITT vrijednost mjeri se jednostavnim Walpoleovim komparatorom, koji se može nabaviti u bolje opremljenim prodavaonicama laboratorijske opreme, a uz kupljenu potrebnu (jednostavnu) napravu (koju vještiji pojedinci mogu i sami izraditi), dobije se i detaljno uputstvo za rad.
L’Union internationale des oenologues
L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...