ITT

ITT (Indicator Time Test), postupak kojim se na osnovi trajanja reakcije gubitka boje indikatora 2,3 diklorfenolindofenola u sekundama iskazuje (određuje) rH stanje. Ako je za gubitak boje indikatora potrebno kraće vrijeme (od 50 do 100 sekundi), u vinu postoji dovoljno reduktivnih tvari (u našem primjeru SO2,). Kod ITT od 100 do 120 sekundi vino sadrži oko 15 mg/l SO2, a to znači da kod vrijednosti većih od 180 već valja intervenirati (što znači vino valja sulfitirati) radi očuvanja reduktivnog stanja vina. Vina s ITT iznad 200 nisu dovoljno zaštićena od oksidacije, a kada ta vrijednost dosegne 300 kažemo da su takva vina oksidirala, prestarjela. ITT vrijednost mjeri se jednostavnim Walpoleovim komparatorom, koji se može nabaviti u bolje opremljenim prodavaonicama laboratorijske opreme, a uz kupljenu potrebnu (jednostavnu) napravu (koju vještiji pojedinci mogu i sami izraditi), dobije se i detaljno uputstvo za rad.

Povezano

L’Union internationale des oenologues

L’Union internationale des oenologues je međunarodna udruga enologa koja objedinjava nacionalna društva koja ...

Brennwein

Brennwein njem. naziv vina za destilaciju (za pečenje). Za razliku od slaboalkoholnog (od 7 do 10 % vol. alk.) tek ...

Charmat

Charmat (čit. šarmat) postupak (nazvan po autoru Eugenu Charmatu) je, uz méthode champenoise, način proizvodnje ...
Novosti