Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne fermentacije do trenutka posluživanja vina. Nakon zdravstvene i sortne provjere svježe ubranog grožđa i njegova sastava, te pravilno provedenih poslova vezanih uz vinifikaciju (runjenje, muljanje, sulfitiranje, kod bijelih sorata pravovremeno odvajanje tekuće od krute faze, taloženje nadzora tiještenja, a kod sorata crnog grožđa, ovisno o tehnološkom postupku maciracije provođenje postupka s posebnim naglaskom na trajanje te faze preradbe, slijedi izbor i dodavanje selekcioniranog vinskog kvasca, ili provedba vrenja sa spontanom mikroflorom). U tijeku vrenja, (kada je od osobite važnosti nadzor nad temperaturom mošta odnosno masulja), valja pravovremeno obaviti pretakanje, odnosno otakanje (mošta u vrenju i na taj način odvajanje tekuće od krute faze djelomično prevrelog masulja koju valja i na odgovarajuć način tiještiti), slijede radnje nadzora tihog vrenja (ili provedba postupka sur lie), a zatim, nadolijevanje suđa s vinom, ili provedba zaštite vina od oksidacije inertnim plinom, bistrenje, filtriranje, stabilizacija, mikrofiltracija i punjenje vina u boce. Nakon konfekcioniranja napunjenih boca slijedi otprema na tržište, i time završava briga vinara, odnosno enologa o njegovanju vina. Tada brigu o njezi vina (pravilnim čuvanjem, a pred posluživanje i temperiranje na odgovarajuću temperaturu preuzima sommelier, odnosno ugostitelj, koji za taj posao mora biti stručno osposobljen.
Odlistavanje ili defolijacija
Odlistavanje ili defolijacija je naziv za jedan od oblika zelene rezidbe (u našem primjeru na vinovoj lozi) kojom ...