Humus

Humus je visokomolekularna organska tvar nastala razgradnjom pretežito biljnih dijelova čija se korisnost, kao gnojiva ne ogleda samo u hranjivosti (jer sadrži tek oko 4 – 5% dušika, već kroz utjecaj na fizikalna svojstva tla (povećava kapacitet tla za vodu i zrak, povećava tlu i biljci potreban bakterijski naboj i popravlja pH tla). Može se proizvoditi i iz biljnih otpadaka u vinogradarstvu i vinarstvu.
Suvremena proizvodnja humusa – (glistinca – glisnjaka) dobije se uz pomoć crvenih kalifornijskih glista (kojima je znanstveni lat. naziv Lumbricus rubellus), pa osim obogaćivanja tla s potrebnim bioelementima i popravka njegove strukture uz očuvanje vlage u tlu, povećava urod, otpornost bilja na bolesti i na napad štetnika, a utječe i na bogatiji vitaminski i drugovrsni željeni sastav ploda

Povezano

Samos

Samos je otok u jugoistočnom dijelu Egejskog mora poznat po proizvodnji muškatnoga alkoholiziranog vina istog imena

Grauburgunder

Grauburgunder njemački naziv za sortu vinove loze, u Hrvatskoj naziv pinot sivi.
Žlahtina Imolata iz Katunar Estate Winery s Kvarnera zlatna na Concours Mondial de Bruxelle

Žlahtina Imolata iz Katunar Estate Winery s Kvarnera zlatna na Concours Mondial de Bruxelle

  Macerirana Žlahtina Imolata berbe 2022. iz Katunar Estate Winery iz Vrbnika na otoku Krku osvojila je ...
Novosti