Hiperfiltracija

Hiperfiltracija (još zvana i obrnuta reverzna osmoza) je prema mnogima jedno od najvećih otkrića XX. stoljeća. Nastala je u težnji da se onečišćene vode odgovarajućom filtracijom oslobode brojnih organskih tvari, pesticida, minerala, bakterija (čija je najveća veličina 0,2 mikrona), virusa (od kojih su najveći od 0,002 mikrona) itd. i tako (ne kuhanjem, dodatkom kemijskih dezinficijenata ili na neki drugi način) učine pitkim za ljude. To je ostvareno izradom polupropusne membrane čije su pore 0,0005 mikrona, kroz koju prolazi voda, dok ostale navedene i brojne druge tvari s dijelom vode u kojoj su otopljene ostaju kao tehnička otpadna voda. Na toj osnovi razvija se tehnologija proizvodnje aroma iz prirodnih supstrata, bezalkoholnog vina ili koncentracija nekih prirodnih supstaci.

Povezano

Vrsta

Vrsta (lat. species) je u sustavu razvrstavanja živih bića temeljna skupina organizama, građom i izgledom slična, a

Plijesni

plijesnima u običnom govoru nazivamo veći broj različitih gljivica, a za vinogradare od posebnog su interesa one iz

Talijanski rizling

Talijanski rizling koji se ponegdje u našoj literaturi naziva  i talijanska graševina, jedan je kod nas od ...
Novosti