Hiperfiltracija

Hiperfiltracija (još zvana i obrnuta reverzna osmoza) je prema mnogima jedno od najvećih otkrića XX. stoljeća. Nastala je u težnji da se onečišćene vode odgovarajućom filtracijom oslobode brojnih organskih tvari, pesticida, minerala, bakterija (čija je najveća veličina 0,2 mikrona), virusa (od kojih su najveći od 0,002 mikrona) itd. i tako (ne kuhanjem, dodatkom kemijskih dezinficijenata ili na neki drugi način) učine pitkim za ljude. To je ostvareno izradom polupropusne membrane čije su pore 0,0005 mikrona, kroz koju prolazi voda, dok ostale navedene i brojne druge tvari s dijelom vode u kojoj su otopljene ostaju kao tehnička otpadna voda. Na toj osnovi razvija se tehnologija proizvodnje aroma iz prirodnih supstrata, bezalkoholnog vina ili koncentracija nekih prirodnih supstaci.

Povezano

Peharnik

Peharnik je naziv osobe koja poslužuje vino (npr. u XIII. st. na bosanskom banovu dvoru). Za tu, prema svemu ...

Istra

Istra je, s obzirom na agroekološke uvjete, jedno od optimalnih vinogradarskih područja u srednjoj Europi. Na to ...
Kvarner Wines – vino ima uloga – edukacija i degustacija: autohtone sorte kvarnera i Cinehill festival vole se javno

Kvarner Wines – vino ima uloga – edukacija i degustacija: autohtone sorte kvarnera i Cinehill festival vole se javno

Nakon 25 godina Motovun Fim Festival seli iz roditeljskog doma i kreće put pod noge, na novo brdo.  Pod novim ...
Novosti