Sladila

Sladila su sintetski proizvodi slatka okusa (poput kristaloze, natrijeva ciklamata i drugih), među kojima su u nas najpoznatiji saharin (kemijski sulfimid benzojeve kiseline, čija je relativna slatkoća u odnosu na saharozu oko 550 puta veća) i aspartam (kemijski sintetizirano sladilo iz dviju aminokiselina: fenilalanina i asparaginske kiseline). Sva sladila čija je prodaja dopuštena najčešće nemaju nikakve hranjive (a to znači ni energetske) vrijednosti, pa ih u zamjenu za šećere (saharozu, glukozu, fruktozu) koriste mnogi proizvođači bezalkoholnih pića (kako bi te proizvode zaštitili od naknadnog vrenja), a konzumiraju zdrave osobe u cilju smanjenja tjelesne težine (dijeta), odnosno osobe koje boluju od šećerne bolesti (dijabetičari). Neka od tih sladila štete zdravlju čovjeka (poput aspartama, kojem se dnevna konzumacija ograničava na 40 mg/kg tjelesne težine, jer se u organizmu raspada na fenilalanin štetan za bolesne od fenilketonurije), za neka druga to (još) nije dokazano, međutim za sva se preporuča izbjegavanje njihove uporabe (i u tzv. Light proizvodima), ili vrlo ograničena potrošnja.
Vidi: posebna osjetila, slatko, prehrambeni aditivi.

Povezano

Pabirak

Pabirak je ostatak grožđa (ili nekog drugog ploda) što izmakne oku berača ili se namjerno ostavi (martinjsko ...

Zaštitni znak

  Zaštitni znak je posebno zaštićen robni žig, kojim se potrošaču jamči istinitost oznaka o kvaliteti, ...

Zlorod

Zlorod je u nekim krajevima Hercegovine istoznačnica za blatinu.
Novosti