WineRi – Festival vrhunskih vina i gastronomije u srcu Rijeke

U Rijeci se, već sedmu godinu zaredom, održava Međunarodni eno-gastro festival WineRi . Kao i prošle dvije godine, održat će se u hali Exportdrva, koja je od projekta Rijeka 2020 – EPK  postala kulturno središte Rijeke gdje se održavaju izložbe te razni glazbeni i scenski nastupi.

Velik je to događaj, ne samo za Rijeku , već i za cijelu regiju pa i Hrvatsku. Svake godine festival uvodi neke novosti. Ove godine to je kušanje rijetkih i ekskluzivnih vina uz nadoplatu putem bonova, a posjetitelji će moći glasovati za najbolje vino festivala. Iz godine u godinu sve je veći broj izlagača, što govori u prilog tome da je sudjelovanje na festivalu prestižno te da je prepoznato od proizvođača, struke i publike. Govorimo o eno-gastro festivalu što podrazumijeva da će osim vina biti predstavljena i maslinova ulja, suhomesnati proizvodi, čokolada i druge delikatese.

„Kvarner International Wine Trophy“ u Vrbniku

Uvod u festival bio je nacionalno i međunarodno ocjenjivanje vina „Kvarner International Wine Trophy“ koje je održano u Vrbniku. Ocjenjivala su se vina srednje-jugoistočne vinske Europe.

Ocjenjivanje vina je okupilo 25 renomiranih stručnjaka iz svijeta vina, certificiranih ocjenjivača Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, sommeliera i vinskih novinara iz Hrvatske, Mađarske i Austrije. Ocjenjeno je 260 etiketa vina, 41 različita sorta iz šest zemalja. Ocjenjivanje je provedeno prema međunarodnoj metodi 100 bodova. To znači da se  brojčano ocjenjuje izgled (bistroća i boja), miris (čistoća, intenzitet i kvaliteta), čistoća, intenzitet, trajnost i kvaliteta okusa te opći dojam.  Da bi vino dobilo prolaznu ocjenu niti jedna od navedenih karakteristika ne smije biti negativno ocjenjena.  Vina su razvrstana u kategorije uključujući pjenušava, bijela, ružičasta, crna, ekološka te vina autohtonih sorti.

Svečano je otvorenje Wine Ri festivala održat će se 21. ožujka, a istog dana u 15,30 dodijelit će se nagrade najboljim vinima s  ocjenjivanja Kvarner International Wine Trophy.

Samo ocjenjivanje je važno jer Kvarner postavlja na „vinsku kartu Europe“, što znači da je cijela  vinska regija, neka vinarija ili čak specifično vino prepoznato kao značajan dio europske vinske scene. Ljubitelji vina iz Europe na taj se način mogu upoznati s vinskom kartom Kvarnera.

Radionice i predstavljanja

Festivalu prethodi  niz radionica i predstavljanja. Na prvoj radionici  uoči ovogodišnjeg Wine Ri festivala 5. ožujka 2025. predstavljena su  vina Bregovite Hrvatske,

  1. ožujka 2025. održana je radionica „Dalmacija na Kvarneru“  Kušala su se vina autohtonih sorti Babić, Crljenak, Plavac.
  2. ožujka 2025. Slavonija na Kvarneru  (Graševina Croatica)
  3. ožujka 2025. Najbolje od Kvarnera s Kvarner Wines Ambasadoricama – Ines Matić Matešković, Lucijom Matijević te Klaudijem Jurčićem iz Turističke zajednica Kvarnera.

Za vrijeme drugoga dana festivala održat će se radionice Masterclass Chardonnay

kao i panel o zdravlju „ Menopauza bez tabua“

12 – 14 sati – Najbolja srpska vina po izboru portala Vino.rs (moderatori Viktor Čikeš i Tomislav Jakopović)

14 – 17 sati – Edukacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva o „Bolesti i mane vina“  namijenjena prije svega proizvođačima vina

16 sati – panel o zdravlju „Rani rak dojke i što možemo bolje“ i zašto ENEA u organizaciji Udruge Srce za nju koja pomaže ženama oboljelima od kroničnih, životno ugrožavajućih bolesti

Dio prihoda  festivala Wine Ri ima i humanitarni moment jer se dio prihoda donira upravo ovoj Udruzi

17 sati – Masterclass Griffin

Iza organizacije cijelog festivala tim je ljudi. Ali uvijek postoji netko tko je najodgovorniji i tko sve konce drži u rukama. Da bi sve bilo u redu pobrinuo se dr. Žarko Stilin koji je za ovu priliku odgovorio na nekoliko naših pitanja:

  1. Kako je nastala ideja za WineRi i koji su bili najveći izazovi u njegovoj organizaciji?

Moj kum Vinko Ručević iz Osijeka Organizira WineOs pa je predložio, na jednoj fešti u Baranji kod drage obitelji Szabo u njihovom podrumu, da napravim i ja u Rijeci Vinski festival. Moj partner i najbolji prijatelj Ivan Antić prihvatio je prijedlog i krenuli smo – tri godine Guvernerove palače pa šator i evo treća godina u Exportu. Najveći izazov je izdržati sve. Bili smo nepoznati u ovom vinskom svijetu, a i nepoznati sponzorima, bilo je teško, prava poduzetnička priča – 3 godine nikako do 0, a onda je krenulo!

  1. Što WineRi čini poseban u odnosu na druge eno-gastro festivale?

Kako sam ja doktorirao marketing radili smo istrazivanje i evoluaciju festivala – izlagači su rekli da smo najorganiziraniji u Hr (izlagač samo mora doći na vrijeme i donijeti vino – ostalo je naša briga, uvijek pozovemo cijeli HoReCa sektor što je izuzetno bitno i na festivalu se dogovori dosta posla), novinari kažu da smo najšesniji festival i oda mediteranskom načinu života, a posjetitelji da takvu atmosferu, uslugu, ponudu i festival nisu nigdje doživjeli (npr uvijek nam uživo svira jazz trio, što nisam nigdje vidio ali ja to volim i svake godine se čujem s Franjom Cenjarićem da složi ekipu, a prema nekim mojim željama čak i skladaju).

  1. Koji su glavni ciljevi festivala – promocija vina, turistički razvoj, povezivanje vina?

Glavni cilj festivala je povezivanje vinara s HoReCa tržistem – ugostiteljima, distributerima, trgovcima, agencijama ali i s krajnjim korisnicima. S druge strane cilj je pozicioniranje Rijeke i Kvarnera na važnu eno-gastro kartu, na kartu kongresnih događanja i krajnje omogućiti stanovništvu neponovljiv događaj. Uspjeli smo zadovoljiti sve ciljeve, zadovoljiti zahtjeve Rijeke i Kvarnera i polako rastemo postajući nezaobilazan eno – gastro brend.

  1. Kako ocjenjujete ovogodišnji festival u usporedbi s prethodnim izdanjima

Nikad bolje. Ove godine prijavljeno je 110 izlagaca, iz 10 zemalja s  preko 600 etiketa vina. Promocija je to gastronomije Rijeke i riječkog prstena, partnerstvo s WineCo, Jamnicom, Italesse… nezaobilano dogadjanje.

  1. Postoje li posebni kriteriji za odabir izlagača?

Nažalost, dvadestak izlagača nije našlo svoje mjesto. Žao mi je zbog toga. Potrudit ćemo se da dogodine svi nađu svoje mjesto.

  1. Kakav je odaziv publike i postoji li interes za proširenje festivala na više dana ili na više lokacija ?

Publika je većinom stučna javnost, međutim dolazi i sve više posjetitelja iz Rijeke , Kvarnera te Slovenije, Zagreba, Zadra. Ima prostora za proširenje ali cilj nam je kvaliteta, a ne kvantiteta. Cilj nam je postići ekskluzivitet.

  1. Tko najviše pomaže u cijeloj priči?

Na prvom mjestu obitelj. Ništa bez obitelji. Obitelj je osnova svega. Svi smo uključeni – supruga Natalija, kći Zara, sin Miran, sestra Lorena, tata Goran, nećak Lovro, mama Lukrecija koja čuva malog Fran Luku, tu je već spomenuti bratić Ivan. Uz to tu su i dragi prijatelji, poslovni suradnici s kojima sjajno funkcioniram i poslovno i privatno – Ines, Lucija, Boris, Erik, Luka, Kristijan, Viktor, Jadranko, Alen.

Imamo sjajnu medijsku podršku – ove godine bilo je akreditirano preko 50 novinara iz 4 države.

No sve to ne bi bilo moguće bez podrške pokrivitelja i sponzora. Drago mi je da je projekt dobio pokroviteljstvo Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva turizma i sporta, Primorsko – goranske županije, Grada Rijeke, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ, Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Kvarnera, Turističke zajednice Rijeke te partnerstvo s tvrtkama Italesse, Jamnica i Wine&Co.

Turistička zajednica Kvarnera pokazala se kao pravi partner i snažno podržala projekt što projektu daje snagu a destinaciji događanje koje ju pozicionira na važnu eno-gastronomsku kartu Europe.

WineRi ponovno potvrđuje da je više od običnog festivala – to je događaj koji promovira kulturu vina, jača turističku ponudu Rijeke i regije te spaja strastvene vinare i vinske znalce. Uz bogatu ponudu vina i delicija, edukativne radionice i priliku za druženje s vrhunskim proizvođačima, ovaj festival nastavlja rasti i oduševljavati posjetitelje.

“Ne propustite priliku da uživate u vrhunskim vinima i gastronomskim delicijama – osigurajte svoju ulaznicu za eno-gastro festival već danas!”

A da sve završi ( ili još malo potraje) baš onako kako to na velikim događanjima bude , nakon zatvaranja festivala druženje se nastavlja na After Wine Ri party 21.3. 2025. u 20,30 u Renardu

Povezano