Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti – tražilo se mjesto više

Vrbnik i Vrbničko polje svjetski su poznati po izvrsnim vinima od autohtone sorte žlahtine, ali ovog vikenda Vrbnik je bio domaćin i drugim autohtonim kvarnerskim sortama i izvrsnima vinima koja se nije samo kušalo već se o njima i ozbiljno učilo.

Naime, u subotu 26. kolovoza u sklopu manifestacije Dani vina Vrbnik 2023., u Vinotelu Gospoja održana je edukativna vinska radionica naziva „Vrbnik, izvor autohtonih vinskih sorti“ u organizaciji Turističke zajednice Kvarnera i udruženja Kvarner Wines na kojoj se tražilo mjesto više.

Radionicu su vodile ambasadorice udruženja Kvarner Wines, vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević i Monika Neral koje su gotovo dva sata iznimno zainteresiranu publiku provele kroz specifičnosti bogatog kvarnerskog autohtonog vinskog sortimenta te organoleptičke analize čak devet vina, poučavajući ih pritom osnove vinske kulture.

Radionica je otvorena pjenušcem Žlahtina Ancestrale, vinarije Kuća vina Ivan Katunar, prvim Pet Nat pjenušcem od ove autohtone sorte, a nastavljena je pjenušcem San Marino, vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, zatim mirnim bijelim vinom Jarbola vinarije Ružić iz Zvoneće. U drugom dijelu radionice polaznici su imali priliku kušati kupažu Belica vinarije Plovanić iz Kastva, potom Žlahtinu Grand Cru Poljoprivredne zajednice Vrbnik i Hlam 9, maceriranu žlahtinu nastalu suradnjom Ivice Dobrinčića iz vinarije Šipun s uvaženim hrvatskim sommelirom Klaudijem Jurčićem. U posljednjem dijelu radionice kušala se žlahtina Amfora vinarije Katunar Estate Winery, Otoczaz – kupaža crnih sorti debejan, brajdica, sansigot i kamenina vinarije Nada te za kraj prošek od žlahtine Sv. Nedjelja vinarije Gospoja.

Povezano