Tinktura

Tinktura (lat. tingere – umakati) je kapljevina dobivena močenjem, ekstrahiranjem, odnosno maceriranjem, najčešće biljnih plodova, listova, cvjetova, kore, korijena itd. u nekom (najčešće alkoholnom) otapalu (vinskom destilatu, etanolu, moštu, vinu, vodi i dr. s ciljem da se iz njih izdvoje željene sastavine (bojila, arome, ljekovite sastavine, minerali i sl.) i proizvedu lijekovi (poput medicinalnih vina ili kina vina), miomirisi i drugi željeni proizvodi.

Povezano

Marzemin

Marzemin (tal. marzemino, u Istri brzamin) je sorta crnog grožđa koja se, zbog redovite i dobre rodnosti, ugodne ...

Olaszrizling

Olaszrizling je mađarsko ime, u Hrvatskoj vodeće bijele vinske sorte graševina. Vidi:Mađarska.

Alkoholni ocat

Alkoholni ocat se, za razliku od octa proizvedenog razrijeđivanjem octene kiseline dobivene suhom destilacijom ...
Novosti