Nadolijevanje

Nadolijevanje je jedna od podrumarskih radnji, značajna u prošlosti i poglavito kod čuvanja vina u drvenim bačvama. Zbog ishlapa (i smanjenja obujma) u otpražnjeni prostor bačve ulazi zrak, izazivajući oksidaciju vina. Da bi se to spriječilo, podrumari s vinom iste kakvoće (sorte i godišta) redovito nadolijevaju bačvu. Čuvanjem vina u drugovrsnom suđu (staklo, metalne cisterne i sl.), te uvođenjem nad vinom inertnog plina (dušika, argona, ugljičnog dioksida), tu se radnju više ne provodi.

Povezano
Najava iznimno aktivnog ljeta za Udruženje Vina Kvarnera – Kvarner Wines Summer 2025.

Najava iznimno aktivnog ljeta za Udruženje Vina Kvarnera – Kvarner Wines Summer 2025.

   Od Kvarner Sparkling Party do Bele nedeje Sip & Sparkle moto je koji je na prvom Kvarner ...

Prporište

Prporište je naziv posebno ograđenog i od brojnih parazita zaštićenog plodnog tla u kojem se cijepovi i ključići ...

Graševina

Graševina je u vinogradarskom sortimentu RH zacijelo najzastupljenija vinska sorta bijeloga grožđa. U ...
Novosti