Modrocrvena boja vina

Modrocrvena boja vina drži se najnižom nijansom obojenosti crnog vina. Takvu boju imaju crna vina dobivena iz sorata kojima je grožđe siromašno tvarima boje, odnosno vina proizvedena ubrzanim (što podrazumjeva i vremenski kraćim) postupkom maceracije. Takvoj boji vina vrlo često pridonosi i niža aktualna kiselost, na što utječe zastupljenost pojedinih vrsta kiselina s obzirom na stupanj elektrolitičke disocijacije njihovih molekula. Kada se modrocrvena vina pomiješaju s vinima kod kojih je aktualna kiselost visoka, postaju granatnocrvena.

Povezano

Ljetorast

Ljetorast je naziv mladice što izraste iz zimskog pupa prošlogodišnje rozgve. Vidi: pup vinove loze

Sauvignon zeleni

Sauvignon zeleni (čit.: sovinjon zeleni) je jedna od istoznačnica (sinonima) za francusku sortu bijelog grožđa ...

Asti spumante

Asti spumante je zaštićeno ime za slatko pjenušavo vino proizvedeno u tal. pokrajini Asti iz sorata grožđa muškata ...
Novosti