vinopedia
Bregovita Hrvatska- Lepi bregi zeleni, oj zeleni!

Zagrebu se je 20.listopada.2023. održao drugi Festival vina Bregovite Hrvatske, vinske regije koja uključuje vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Plešivice, Pokuplja i Moslavine.
Organizatori festivala su članovi Udruge Bregovita Hrvatska. Svečano otvorenje uveličali su gosti koji su se prisutnima obratili prigodnim riječima.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević ustvrdio je da se stvorila pretpostavka da regionalne organizacije postanu partneri Ministarstva poljoprivrede. Navodi da se u ovom kraju proizvodi oko 18% hrvatskih vina te da središnja Hrvatska ima čak 5 zaštićenih oznaka izvornosti ( cijela Hrvatska ima ih 18). Prema tumačenju stručnjaka ovaj je kraj jedan od najboljih terroira za proizvodnju pjenušaca. Zaključio je kako je važno i dalje raditi na brendiranju hrvatskih vina i Hrvatske kao vinske zemlje na inozemnom tržištu.
Predsjednik Udruge Bregovita hrvatska, Miroslav Polovanec obratio se s nekoliko prigodnih riječi dobrodošlice te prisutnima poželio da među izloženim, lepršavim i svježim vinima nađu svoje favorite i u njima uživaju.

Posjetiteljima se je uime Zagrebačke i osam drugih županija ( Karlovačke, Krapinsko- zagorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko –križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Sisačko-moslavačke) obratio župan Krapinsko zagorske županije, Željko Kolar. Ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković zahvalila je prisutnima na zajedničkim postignućima u promociji hrvatskih vina. Naglasila je da postoji velik i čudesan potencijal na još neotkrivenim područjima, među kojima je i Bregovita Hrvatska.

Ciljevi festivala su povećati prepoznatljivost vinskih regija, vina i vinara Bregovite Hrvatske te omogućiti ljubiteljima vina kušanje izvrsnih vina iz ovih regija, od kojih mnoga nisu u ponudi trgovačkih lanaca. Na festivalu su se osim 50-tak vinarija predstavili agroturizmi s ponudom tradicionalne hrane.

Izložba alata iz vinograda i podruma pod nazivom Od bobice do kupice upotpunila je ovu manifestaciju. U okviru 2. BregFesta održane su tri radionice.

Ceramics and wine / Nela Marušić
Jantarna vina Bregovite Hrvatske / Darko Lugarić
Bregovita Hrvatska – sretan terroir za sauvignon blanc / Mario Meštrović

Događanje je bilo izuzetno dobro posjećeno u prikladnom i udobnom prostoru galerije Lauba.

Povezano

Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more