Pašticada je dalmatinsko jelo u pripremi kojega se obvezno upotrebljava vino, vinski ocat, prošek i vinjak.
U Regenu postoji oko 20 pivskih i ledenih podruma od kojih se njih 18 nalaze u uličici imenom Pfleggasse. Samo se ...
Pjenušavo vino je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i povećanu ...
Prehrambeni aditivi su tvari koje se dodaju prehrambenim poizvodima s ciljem da kroz duže ili kraće vremensko ...
Grafički prikaz porijekla namirnica.
Vidi: Ruža jela, aroma wheel
Vidi: invertaza, saharoza.
Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...
Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...
Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi ...
Sangria je naziv španjolskog pića, u stvari mješavine crnog vina, voća (limuna i naranče) i šećera (oko 60 g/l). ...
Smutica je naziv napitka što se u Dalmatinskoj zagori i to u trenutku neposredno pred ispijanje priprema miješanjem
Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...
Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...
Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...
Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...
Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...
Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...
Tamni umaci su umaci proizvedeni uz upotrebu crnog vina. Naime, u kuhinji se najčešće upotrebljavaju suha, mlada, ...
Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze se svrstava u sporedne proizvode preradbe grožđa i proizvodnje vina. Težinska ...
Umami je (japanska složenica od riječi umai-okusno i mi-suštinsko). Osjetni kemoreceptori kojima ljudi i ostale ...
Varenik je topli napitak koji se priprema kuhanjem najčešće crnog vina uz dodatak šećera i mirodija (klinčića, ...
Vinogradnjak je istoznačnica za vinogradarskog puža
Vitamini (lat.) su po svom sastavu raznovrsni organski spojevi prijeko potrebni za održanje čovjekova života i ...
Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više
Zdravljak je naziv napitaka što se poglavito u Dalmatinskoj zagori priprema miješanjem istih količina (najčešće ...
Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...
Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu ...