Vino i hrana

Pašticada

Pašticada je dalmatinsko jelo u pripremi kojega se obvezno upotrebljava vino, vinski ocat, prošek i vinjak.

Pivski i ledeni podrumi u Regenu

U Regenu postoji oko 20 pivskih i ledenih podruma od kojih se njih 18 nalaze u uličici imenom Pfleggasse. Samo se ...

Pjenušavo vino

Pjenušavo vino je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i povećanu ...

Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi su tvari koje se dodaju prehrambenim poizvodima s ciljem da kroz duže ili kraće vremensko ...

Ruža jela

Grafički prikaz porijekla namirnica. Vidi: Ruža jela, aroma wheel

Saharaza

Vidi: invertaza, saharoza.

Saharin

Saharin je tehnički naziv za imido-sulfo benzojevu kiselinu, najviše korišteno umjetno sladilo čiji je relativni ...

Saharoza

Saharoza je naziv grč. podrijetla (sakhar), kod nas zvan šećer, (riječju koja dolazi iz turskog naziva šeker), ...

Šambre

Šambre (fr.) je postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi ...

Sangria

Sangria je naziv španjolskog pića, u stvari mješavine crnog vina, voća (limuna i naranče) i šećera (oko 60 g/l). ...

Smutica

Smutica je naziv napitka što se u Dalmatinskoj zagori i to u trenutku neposredno pred ispijanje priprema miješanjem

Sommelier

Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...

Sommelier

Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...

Sorbet

Sorbet (tal. sorbetto - šerbet, sladoled, sorbire - srkati) hladan osvježavajući napitak iz sladoleda, voćnog soka ...

Špricer

Špricer je naziv za napitak dobiven miješanjem ( neposredno pred ispijanje) vina i soda vode (sa CO2 gazirane ...

Stolno vino

Stolno vino je vino bez oznake k.z.p., proizvedeno iz grožđa jedne ili više sorata plemenite vinove loze (Vitis ...

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla

Stolno vino s oznakom kontroliranog zemljopisnog podrijetla za razliku od stolnoga vina (bez k.z.p.) pripada ...

Tamni umaci

Tamni umaci su umaci proizvedeni uz upotrebu crnog vina. Naime, u kuhinji se najčešće upotrebljavaju suha, mlada, ...

Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze

Ulje iz sjemenki grožđa vinove loze se svrstava u sporedne proizvode preradbe grožđa i proizvodnje vina. Težinska ...

Umami

Umami je (japanska složenica od riječi umai-okusno i mi-suštinsko). Osjetni kemoreceptori kojima ljudi i ostale ...

Varenik

Varenik je  topli napitak koji se priprema kuhanjem najčešće crnog vina uz dodatak šećera i mirodija (klinčića, ...

Vinogradnjak

Vinogradnjak je istoznačnica za vinogradarskog puža

Vitamini

Vitamini (lat.) su po svom sastavu raznovrsni organski spojevi prijeko potrebni za održanje čovjekova života i ...

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

Zdravljak

Zdravljak je naziv napitaka što se poglavito u Dalmatinskoj zagori priprema miješanjem istih količina (najčešće ...

Živežne namirnice

Živežne namirnice ili samo namirnice, je zajednički naziv za različite tvari biljnog i životinjskog podrijetla, ...

Žvacet

Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko  i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu ...