Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...
Vidi: dekoloriranje
Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u
Sivi lom je istoznačnica za bijeli lom.
Školovanje vina (VT) odgovara pojmu njegovanja vina.
Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...
Tamnocrvena boja vina znak je obilja bojila i visoke ukupne kiselosti. To je, primjerice boja dobro odnjegovanog ...
Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...
Tegljiva su (sluzava) vina (VT) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na potrošača ...
Trikloranisol je (akronim TCA), točnije 2,4,6 trikloranisol je sastavina što nastaje u plutu ako su kore hrasta ...
Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...
Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...
Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...
Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...
Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...
Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno ...