Njega vina

Njegovanje vina

Njegovanje vina (još i školovanje vina) podrazumjeva sve radnje koje valja obaviti od početka alkoholne ...

Odbojena vina

Vidi: dekoloriranje

Silicijev dioksid

Silicijev dioksid (SiO2, kremična kiselina) dopušteno je bistrilo u vinarstvu, uz uvjet da je tehnički čist, i da u

Sivi lom

Sivi lom je istoznačnica za bijeli lom.

Školovanje vina

Školovanje vina (VT) odgovara pojmu njegovanja vina.

Sorbinska kiselina

Sorbinska kiselina (kojoj je strukturna kem. formula CH3CH=CH CH=CH COOH) se vinu dodaje (zbog boljeg otapanja u ...

Tamnocrvena boja vina

Tamnocrvena boja vina znak je obilja bojila i visoke ukupne kiselosti. To je, primjerice boja dobro odnjegovanog ...

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina

Tamnosmeđe crvenociglasta boja vina je karakteristična za dobro obojena crna vina koja su duže odležavala. Ako se ...

Tegljiva

Tegljiva su (sluzava) vina (VT) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na potrošača ...

Trikloranisol

Trikloranisol je (akronim TCA), točnije 2,4,6 trikloranisol je sastavina što nastaje u plutu ako su kore hrasta ...

Zadah sumporovodika

Zadah sumporovodika je mana koja vinu daje neugodan vonj po gnjilim jajima. Nastaje redukcijom elementarnog ...

Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina ...

Zavrelica

Zavrelica (prevrnutost, nadun) je bolest vina koja se javlja s proljeća, a očituje se zamućenjem i tihim vrenjem, ...

Želatina

Želatina je bistrilo u vinarstvu, koje je gotovo u cijelosti potisnulo upotrebu bjelanca jaja, riblji mjehur, ...

Žutina

Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog ...

Žutokrvna sol

Žutokrvna sol, (kalijev heksacijanoferat (4-), K4Fe(CN)6 ranije korišten naziv ferocijankalij), zakonski dopušteno ...