razvrstavanje vina

Neprevreli šećer

Neprevreli šećer (ili šećer) u vinu obično se iskazuje u g/l i, ovisno o toj količini govorimo o suhim, polusuhim, ...

Sec

Oznaka za suho vino. V.: razvrstavanje vina.

Secco

Uz manje korišten, (tal.) izraz asciutto, što također znači suho, najčešće upotrebljavani naziv za označavanje tipa

Semi dry

Oznaka za polusuho vino. V.: razvrstavanje vina

Semi sweet

Naziv za oznaku tipa poluslatkog vina.

Skladno vino

Skladno vino (još i harmonično) je ono u kojem su uravnotežene slatke (šećeri, alkoholi i dr.), kisele (organske i ...

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju

Slamnato vino

Slamnato vino V.: suškovo vino i vini santi.

Slamnatožuta bijela vina

Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći

Slatka vina

Slatka vina su ona koja sadrže povećani sadržaj neprevrela šećera. Sadržaj neprevrela šećera kod bijelih i ...

Slatke tvari u vinu

Slatke tvari u vinu - U suhom vinu, tj. u vinu bez ostatka neprevrela šećera skupinu slatkih tvari čine brojne ...

Slatko

Slatko je uz kiselo, slano i gorko, jedan od osnovnih okusa. Takav ugođaj izazivaju pretežito organski spojevi ...

Smolena vina

Smolena vina - V.: retsina.

Specijalna vina

Specijalna vina su (prema odredbama hrvatskoga Zakona o vinu) proizvod dobiven posebnim načinom preradbe grožđa, ...