ocjenjivanje vina

Najčešće moguće pogreške degustatora

Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...

Njuh

Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...

Ocjenjivanje

Vidi: degustacija, organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje mošta i vina, dokimologija,

Okus

Okus je osjet kojim (i u kombinaciji s drugim osjetima) ljudi (i životinje) po želji i prema potrebama biraju jela ...

Opip

  Opip je skupni naziv za skupinu mehanoreceptivnih tjelesnih osjeta za dodir, tlak i vibraciju čiji su ...

Opisivanje boje crnih (rujnocrvenih) vina

Ružičastocrvenkasta, su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...

Opisivanje vina prema bistroći

Prema bistroći vina dijelimo na: kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno ...

Opisivanje vina prema tekućosti

Lagana ili tanka su najčešće suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom ...

Opisivanje živosti vina

Živost vina posebna je kategorija kakvoće što se ogleda u spoju boje, tekućosti, bistroće, prozirnosti i ...

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...

Oporo vino

Oporo vino (VT) na naša osjetila okusa i opipa ostavlja vrlo neugodan kiselo-gorak i trpak dojam, sličan onom što ...

Organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje mošta i vina

Sva službena organoleptička ispitivanja u RH provode se u skladu Pravilnika (NN 106/04.) kojim su uređeni uvjeti i ...

Originalno

Originalno (VT) (osebujno, izrazito, tipično, nepatvoreno, prirodno, iskreno) vino je svako koje organoleptičkim i ...

Osjetila

Osjetila predočavamo kao sustave hvatača (receptora) raznih podražaja živčevljem povezanih s osjetnim centrima. ...

Pjenjenje

Pjenjenje (fr. mouse – izgovor mûs, odnosno mousser, izgovor muse što znači pjeniti se) često se i kod nas koristi ...

Plavac

Plavac je u RH (poglavito na području dalmatinskih vinogradarskih podregija) tradicionalni naziv za označavanje ...

Prazno vino

Prazno vino (VT) označava se vino s niskim suhim ekstraktom, naročito s niskom ukupnom kiselošću, kad mu uz to još ...

Primarni buke

Primarni buke (bouquet) vina je rjeđe upotrebljavani naziv za aromu vina (sortni miris).

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine

Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju

Tjelesna osjetila

Suvremena znanost svrstava u somatička (tjelesna) i specijalna (posebna). Somatička osjetila (prema A. Gaytonu) su ...