Sustavi ocjenjivanja vina u mnogim svojim dijelovima mogu biti istovjetni onima kojima se procjenjuju ljudi ...
Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...
Vidi: degustacija, organoleptičko (senzorno) ocjenjivanje mošta i vina, dokimologija,
Okus je osjet kojim (i u kombinaciji s drugim osjetima) ljudi (i životinje) po želji i prema potrebama biraju jela ...
Opip je skupni naziv za skupinu mehanoreceptivnih tjelesnih osjeta za dodir, tlak i vibraciju čiji su ...
Ružičastocrvenkasta, su vina svijetlih ružica, odnosno svijetlih opola. U Austriji, Njemačkoj, Francuskoj i ...
Prema bistroći vina dijelimo na:
kristalno bistra: njihov stupanj bistroće i prozirnost odlika je izvanredno ...
Lagana ili tanka su najčešće suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom ...
Živost vina posebna je kategorija kakvoće što se ogleda u spoju boje, tekućosti, bistroće, prozirnosti i ...
Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...
Oporo vino (VT) na naša osjetila okusa i opipa ostavlja vrlo neugodan kiselo-gorak i trpak dojam, sličan onom što ...
Sva službena organoleptička ispitivanja u RH provode se u skladu Pravilnika (NN 106/04.) kojim su uređeni uvjeti i ...
Originalno (VT) (osebujno, izrazito, tipično, nepatvoreno, prirodno, iskreno) vino je svako koje organoleptičkim i ...
Osjetila predočavamo kao sustave hvatača (receptora) raznih podražaja živčevljem povezanih s osjetnim centrima. ...
Pjenjenje (fr. mouse – izgovor mûs, odnosno mousser, izgovor muse što znači pjeniti se) često se i kod nas koristi ...
Plavac je u RH (poglavito na području dalmatinskih vinogradarskih podregija) tradicionalni naziv za označavanje ...
Prazno vino (VT) označava se vino s niskim suhim ekstraktom, naročito s niskom ukupnom kiselošću, kad mu uz to još ...
Primarni buke (bouquet) vina je rjeđe upotrebljavani naziv za aromu vina (sortni miris).
Sklonost prilagođavanja kriterija ocjene kakvoći skupine redovita je pojava svih ocjenitelja vina. Ako se ocjenjuju
Suvremena znanost svrstava u somatička (tjelesna) i specijalna (posebna). Somatička osjetila (prema A. Gaytonu) su ...