Bolesti vina

Nadun

Nadun je  česta bolest vina s niskim aciditetom, koju se kod nas češće naziva zavrelica.

Netipična aroma starenja

Netipična aroma starenja  je akronim UTA od njem. naziva Untipyschen Alterungston). Vidi: atipično starenje vina, ...

Octikava vina

Octikava vina su ona vina u doslovnom smislu riječi u kojima je sadržaj hlapive kiselosti iznad zakonski određene ...

Octikavost

je neizlječiva bolest vina koju uzrokuju octene bakterije razlažući alkohol u octenu kiselinu, po čemu je ova ...

Oksidirano vino

Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna

Plavi lom

Plavi lom je rjeđe upotrebljavani naziv (kao i pocrnjivanje i mastiljavost) za manu vina poznatiju pod imenom crni ...

Posmeđivanje

Posmeđivanje ili mrki prijelom, česta mana crnog i bijelog vina koje je proizvedeno iz pljesniva i natrula grožđa, ...

Prevrnutost

Prevrnutost je bolest vina s niskim aciditetom, koja se češće naziva zavrelica.

Prijelom vina

Prijelom vina je zajednički naziv za veći broj mana vina. Posmeđivanje je mana koja se manifestira prelaskom bijele

Retsina

Retsina je zajednički naziv smolenih bijelih i crnih grčkih vina (pretežito iz Atike i Korinta) kojih je zajednička

Slatki maravan

Slatki maravan - naziv kojim se u Dalmaciji označava neugodna bolest vina, u stručnoj literaturi poznatija ...

Sluzava vina

Sluzava vina - (vinarski termin) isto što i tegljiva vina.

Sluzavost

Sluzavost - u većini slučajeva bolest bijelih vina koja se manifestira jedino u viskoznosti, rastezljivosti gustoj ...