Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu. Broj zaperaka i njihova sposobnost da budu više ili manje rodni ovisi o prirodi sorte, klimatskim uvjetima i ampelotehničkim i agrotehničkim zahvatima. Grožđe sa zaperka dospjeva kasnije (ponekad u prvoj dekadi studenog, najčešće oko Martinja), a nerijetko i ne dozori. Naziva se martinjsko grožđe.

Vidi:greš, pabirak, jagurida, paljetkovati, predružak i rozgva.

Povezano

Pasteur Louis

Pasteur Louis (1822.-1895.), po mnogima otac moderne enologije. Prvi je ispravno razjasnio bit alkoholne ...

Međunarodna udruga sommeliera

Vidi: Assotiation de la sommellerie internationale (kratica ASI).

Mrki prijelom

Mrki prijelom je naziv za vinsku manu poznatiju pod imenom posmeđivanje.
Novosti