Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu. Broj zaperaka i njihova sposobnost da budu više ili manje rodni ovisi o prirodi sorte, klimatskim uvjetima i ampelotehničkim i agrotehničkim zahvatima. Grožđe sa zaperka dospjeva kasnije (ponekad u prvoj dekadi studenog, najčešće oko Martinja), a nerijetko i ne dozori. Naziva se martinjsko grožđe.

Vidi:greš, pabirak, jagurida, paljetkovati, predružak i rozgva.

Povezano

Banatski rizling

Banatski rizling (istoznačnica kreaca i praskava plemenka), sorta bijelog grožđa čije ime govori o podrijetlu i ...

Italija

Italija već godinama (točnije od 1990.) zauzima  prvo mjesto u svjetskoj proizvodnji grožđa i vina. Prosječna ...

Dingač

Dingač ime ograničenog položaja u pelješkom vinogorju (položaj Dingač, poluotok Pelješac, podregija Srednja i južna
Novosti