Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu. Broj zaperaka i njihova sposobnost da budu više ili manje rodni ovisi o prirodi sorte, klimatskim uvjetima i ampelotehničkim i agrotehničkim zahvatima. Grožđe sa zaperka dospjeva kasnije (ponekad u prvoj dekadi studenog, najčešće oko Martinja), a nerijetko i ne dozori. Naziva se martinjsko grožđe.
Vidi:greš, pabirak, jagurida, paljetkovati, predružak i rozgva.

Povezano

Manda kuge

Manda kuge je naziv albanskog, najčešće spominjanog, kultivara crnog grožđa iz kojeg se proizvode lagana ružičasta vina.

Samotok

Samotok, za razliku od prešavine koja se dobije tiještenjem (prešanjem) masulja (kljuka), samotok (ciđe) je tekuća ...

Teško vino

Teško vino (VT) je isto što i gusto vino.
Novosti