Zaperak

Zaperak je mladica drugog reda izrasla iz ljetnog (zaperkovog) pupa, koji se formira u pazušku lista na ljetorastu. Broj zaperaka i njihova sposobnost da budu više ili manje rodni ovisi o prirodi sorte, klimatskim uvjetima i ampelotehničkim i agrotehničkim zahvatima. Grožđe sa zaperka dospjeva kasnije (ponekad u prvoj dekadi studenog, najčešće oko Martinja), a nerijetko i ne dozori. Naziva se martinjsko grožđe.
Vidi:greš, pabirak, jagurida, paljetkovati, predružak i rozgva.

Povezano

Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla

Kvalitetno vino s oznakom kontroliranog podrijetla je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.) vino proizvedeno od jedne ili
STINA – rod kamena, mora i ljudi

STINA – rod kamena, mora i ljudi

Bol na Braču poznata je turistička destinacija zbog iznimnih prirodnih ljepota, a osobito zahvaljujući prekrasnom i
Novosti