Zaparivanje bačava

Zaparivanje bačava je postupak kojim se nove ili već upotrebljavane drvene bačve osposobljavaju za uporabu u vinarstvu. Zaparivanje novih bačava naziva se još i ovinjavanje. Bačvu koja se zaparuje valja postaviti na dvije gredice vranjem na dole. Pregrijana vodena para (koju se u bačvu uvodi uz pomoć metalne cijevi kroz vranj) iz dužica ispire neželjene sastojke, koji izlaze iz bačve zajedno s kondenziranom vodom. Kad je taj kondenzat bez boje (a tada je u pravilu bez vonja i okusa) zaparivanje je završeno. Da bi se bačva pri tome dobro sterilizirala, obično se zaparivanje prekida kada se dužice bačve zagriju toliko da su s vanjske strane tako vruće da se na njima ne može držati dlan ruke.

Povezano
Udruženje Kvarner Wines ušlo u turističku sezonu ovjenčano mnogim nagradama

Udruženje Kvarner Wines ušlo u turističku sezonu ovjenčano mnogim nagradama

Udruženje Kvarner Wines, čije su članice nositelji brenda Turističke zajednice Kvarnera u turističku sezonu 2023. ...

Roter Traminer

Roter Traminer je u nekim vinogradarskim krajevima njemačkog govornog područja jedna od brojnih istoznačnica za ...

Oksalna kiselina

Oksalna kiselina (empirijska formula C2H2O4, racionalna COOH COOH) je jedna od tridesetak organskih kiselina što se
Novosti