Zakiseljavanje mošta i vina

Zakiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina je uređeno člankom 16 [Pravilnika o proizvodnji vina (NN 2/05)] i dopušteno samo djelomično u zoni C3 i to za masulj, mošt i mošt u vrenju do granice od 1,5 g/l izraženo kao vinska kiselina, a za vina do granice od 2,5 g/l. Napomenimo da se djelomično otkiseljavanje može provoditi samo u zoni B, a djelomično otkiseljavanje i dokiseljavanje samo u zonama C1 i C2.
Otkiseljavanje vina može se provoditi do granice od 1 g/l izraženo kao vinska, a mošt namijenjen koncentriranju može se djelomično otkiseljavati. Istovremeno dokiseljavanje i pojačavanje, kao i dokiseljavanje i otkiseljavanje istog proizvoda nije dopušteno.

Vidi: zone proizvodnje u RH.

Povezano

Millésime

Millésime (izgovor milezim) na francuskom jeziku znači  tisuća ili hiljada. Koristi se u označavanju vina starijih ...

Buke

Buke (od fr. bouquet, kita-stručak cvijeća), naziv za ugodan okus i miris mladog (buke vrenja) i starog (buke ...

Kalcij

Kalcij (lat. calcium, hrv. vapno, simbol Ca), je uz berilij (Be), magnezij (Mg), stroncij (Sr), barij (Ba,) i radij
Novosti