Vrenje iznad 4

U postupku preradbe grožđa (vinifikacija), ponekad se moštu (bijelog grožđa) ili masulju (crnog grožđa) doda određena količina zdravog starog ili mladog vina koja će u sljubljenoj masi početnu alkoholnu gradaciju dići na 4% vol., pa u tom slušaju govorimo o vrenju iznad 4. Dodano staro ili mlado vino sadržajem alkohola sprječava razvoj štetnih kvasaca, a u proizvodnji crnog vina ubrzava i ekstrakciju bojila. Ako je dodano mlado vino koje još vrije ubrzat će se početak vrenja što, uz već rečeno, u pojedinim prilikama (npr. za hladnih jeseni) također koristi uspješnoj vinifikaciji.

Vidi: preradba grožđa

Povezano
Vinopedia u novom formatu

Vinopedia u novom formatu

Nakon više godina postojanja, Vinopedia prolazi kroz procese nadogradnje i izmjene svoga ruha. Vrijeme je za nove ...

Füllepp, Julije Adolf

Füllepp, Julije Adolf (1889.-1964.) zaslužan djelatnik iz v. i v. Uz rad u enološkom laboratoriju jedno je vrijeme ...

Liker

Liker (lat. liquor - tekućina, slatki mirisni napitak) je raznorodna grupa pića iz porodice jakih alkoholnih pića. ...
Novosti