Vrenje iznad 4

U postupku preradbe grožđa (vinifikacija), ponekad se moštu (bijelog grožđa) ili masulju (crnog grožđa) doda određena količina zdravog starog ili mladog vina koja će u sljubljenoj masi početnu alkoholnu gradaciju dići na 4% vol., pa u tom slušaju govorimo o vrenju iznad 4. Dodano staro ili mlado vino sadržajem alkohola sprječava razvoj štetnih kvasaca, a u proizvodnji crnog vina ubrzava i ekstrakciju bojila. Ako je dodano mlado vino koje još vrije ubrzat će se početak vrenja što, uz već rečeno, u pojedinim prilikama (npr. za hladnih jeseni) također koristi uspješnoj vinifikaciji.

Vidi: preradba grožđa

Povezano

Buke

Buke (od fr. bouquet, kita-stručak cvijeća), naziv za ugodan okus i miris mladog (buke vrenja) i starog (buke ...

Birza

Birza isto što i birsa, bersa i kan. Najčešći naziv ove bolesti je vinski cvijet. Ovim imenom ponegdje nazivaju i ...
Novosti