Vinogradarski registar

Vinogradarski registar je dio Upisnika poljoprivrednih gospodarstava (kako se navodi u Pravilniku o registru vinograda, obveznim izjavama, pratećim dokumentima i podrumskoj evidenciji kojeg je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja i obznanilo u NN 121/10, 28.10. 1010.) u kojem su zapisani podaci o proizvođaču, vinogradu i proizvodnji, te izjave o berbi, proizvodnji i o zalihama.<br<Vinogradarski registar prema tom pravilniku vodi i za njega odgovara Agencija (u regionalnim uredima). U registru se evidentiraju brojni važni podaci za svakog proizvođača grožđa koji posjeduje vinograd od najmanje 0,1 ha. Člankom 9., 10. i 11. navedenog Pravilnika navedene su obvezne izjave i rokovi njihove dostave od strane proizvođača, te pod kojim uvjetima se izjave ne podnose (to se odnosi na površine manje od 0,1 ha i za proizvodnju manju od 1.000 L, pod uvjetom da grožđe ili mošt u bilo kojem obliku nije i neće biti stavljen u promet). Valja znati da sve fizičke i pravne osobe, mali proizvođači, punitelji i trgovci – i kada u svoje ime daju drugima prevoziti vino, odnosno pošiljke grožđa i proizvoda od grožđa i vina (ako nisu svrstani u izuzeća navedenim u članku 17) moraju pratiti odgovarajući dokumenti, a ti i drugi podaci se upisuju i u podrumske evidencije.
Danom stupanja na snagu ovog, gore cit. Pravilnika (a to je bilo osmog dana od dana objave u NN) prestao je važiti Pravilnik o vinogradima i vinogradarskom katastru (NN 102/01). Vidi: ZOV, POV.

Povezano

Refermentacija

Refermentacija znači  nanovo uzavrijeti (fr. rebouillir), spontana je ili dirigirana, (izazvana) pojava kada se ...

Cipar

Cipar na površini od oko 20.000 ha pod lozom, godišnje proizvede 1.194.000 hl vina, 250.000 dt stolnoga i isto ...

Tempranillo

Tempranillo je rodna vinska sorta crnog grožđa koja se, osim u središnjim i sjevernijim vinorodnim područjima ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more