Vinarski rječnik

Vinarski rječnik je poseban način opisivanja kušanjem stečenih utisaka kojima se služe vinski stručnjaci i ljubitelji vina. Uobičajeno je, osobito za ocjenjivačke komisije, da kakvoću vina izražavaju brojevima, međutim, svaki je narod stvorio izraze, često prenesenog značenja, kojima se vrlo uspješno iskazuju utisci koje stječemo osjetilom vida, njuha, okusa i opipa. Takav riječnik i unas označavamo vinarskom terminologijom, a u ovoj vinopediji označavamo akronimom VT. Najčešći tako upotrebljavani termini navode se u nastavku abecednim redom, a pod tim imenom u leksikonu neka se i posebno tumače. Vina mogu biti aromatična, aromatiziranoa, alkoholna, alkoholizirana, agresivna, buketna, baršunasta, bistra, blaga, bolesna, brut, defektna, ekstraktna, ekstrasuha, elegantna, fina, gusta, gorka, gorkasta, gruba, harmonična, hibridna, iskrena, izgrađena, jaka, kristalna, lagana, ljupka, maderizirana, miševinasta, mlada, meka, mala, mirna, magličasta, mutna, neutralna, nervozna, nježna, opora, otužna, oksidirana, octikava, octena, originalna, oštra, odbojna, obojena, pokvarena, polusuha, poluslatka, puna, profinjena, prazna, pikantna, raskošna, reska, rasna, stasita, suha, stara, svježa, sluzava, slaba, sladunjava, slatka, slana, solidna, tanka, teška, trpka, tegljiva, uljasta, uravnotežena, vinozna, zrela, zdrava i živahna.
Boja vina se posebno opisuje.
Jednako, kao što su to već učinile mnoge druge struke, i u vinarstvu se osjeća potreba za standardizacijom hrvatskog nazivlja, pa bi u tom poslu, uz vinogradare i vinare morali svoje reći i jezični stručnjaci.

Povezano

Trbljan bijeli

Trbljan bijeli vinska je sorta slična talijanskoj sorti trebbiano romagnolo, uzgaja se u mnogim vinogorjima regije ...

Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet ...

Vazelinsko ulje

Vazelinsko ulje je pogrešna istoznačica za parafinsko ulje. Naime, vazelin je francuska riječ za kao krema mekanu ...
Novosti