U bivšoj zajedničkoj državi SSSR-u, Ukrajina je bila najveći proizvođač grožđa i vina sudjelujući u ukupnoj proizvodnji sa 34,4 %. U 1995. godini vinogradarske su površine u odnosu na stanje pred dvadeset i više godina (kada su pokrivale 354.000 ha) prepolovljene, pa se sada na oko 105.000 ha (koliko ih je bilo evidentirano 2001.) uglavnom suvremenih vinogradarskih plantaža (što se nalaze u Krimskoj, Odeskoj, Nikolaevskoj, Zakarpatskoj i Hersonskoj oblasti) proizvede godišnje oko 3.300.000 do 5.000.000 dt grožđa. Dio uroda se preradi u stolno i kval. odnosno desertno vino i konjak, a dio služi u potrošnji u svježem stanju. Najkvalitetnija ukrajinska suha vina dolaze iz zakarpatske oblasti, a proizvode se iz sorata rizling rajnski i aligoté, dok se na Krimu (u Sevastopoljskom rajonu) proizvode pretežito stolna bijela vina.
U Ukrajini, najviše na Krimu, nedaleko od čuvene Jalte usavršena je proizvodnja desertnih i likerskih vina sličnih madeiri, portu i tokaju, u čemu su se posebno pročuli podrumi Livadia (za porto crni iz cabernet sauvignona i porto bijeli iz sorte rkacitéli) i Massandra (za isti tip vina ali iz sorata mourvéder, pedro ximenez i albilo. U podrumu Massandra se je proizvodilo vino slično madeiri (od 19 % vol. alk. i 4-6 g/l šećera i to iz grožđa sersial i verdelot). U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu postoji pogon za proizvodnju pjenušavog vina kontinuiranim postupkom.