TCA

TCA je akronim (skraćenica višeimenog naziva) kemijske sastavine (2,4,6-trikloranisola) koja se ponekad nalazi u plutu (koje je prilikom pripreme čepova dezinficirano ili bijeljeno sredstvima na bazi klora), a kojim se najčešće zatvaraju kvalitetna i vrhunska vina. Ta se mana pojavljuje i u vinima koja se čuvaju u podrumskom suđu koje je (u cilju dezinfekcije) bilo tretirano sredstvima na bazi klora. Kada ta tvar TCA (čak i u vrlo maloj količini) prijeđe u vino, mijenja njegova degustativna svojstva, uzrokujući neugodnu manu, koju potrošači, a poglavito sommelieri, enolozi i degustatori lako osjete i prepoznaju te nazivaju vonj po čepu. Tu neugodnu dűha duhù, koja prema mnogima podsjeća na miris pljesnivog pluta, ali i na animalni vonj mokrog znojnog psa ili pak vlažnog kartona, (uzrokujući isključivanje iz prometa i više od 3% ukupno flaširanih količina vina), vinari nastoje otkloniti (isključivanjem iz uporabe sredstava za pranje i dezinfekciju na bazi klora, uz održavanje vrhunske higijene podruma i poglavito podrumskog alata i suđa) i zamjenom plutenih čepova sa silikonskim čepovima ili pak metalnim poklopcima i navojnim zatvaračima. Postoji vjerovanje da će se time otkloniti neugodnosti i štete koje uzrokuje TCA, ali zacijelo i umanjiti ritual tradicionalnog ugođaja otvaranja boce s vinom.
Vidi: Brettanomyces.

Povezano

Vazelinsko ulje

Vazelinsko ulje je pogrešna istoznačica za parafinsko ulje. Naime, vazelin je francuska riječ za kao krema mekanu ...

Japan

Japan je istočnoazijska, pretežito brdovita država, koja se prostire na više od 3000 otoka, od kojih je jedino na ...

Lacrima christi

Lacrima christi je čuveno talijansko vino koje se proizvodi na vinogradarskim položajima u podnožju Vezuva (Campania).
Novosti