Sommelier

Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje kojega mora steći otvorenim i objektivnim ocjenama vina koje mu preporuča. Da bi u tome uspio, mora stalno pratiti i poznavati vrijednost pojedinih proizvodnih područja, solidnost proizvođačkih kuća, najistaknutije značajke sorte, godišta, tehnološkoga postupka i mnoga druga značajna područja (sastojke, mane, bolesti..) neophodna za ocjenjivanje vina i njihovo slaganje uz jelo. Kao i barmen, s. je stručni radnik, ali i osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, nenametljiv, pristupačan i duhovit, kojemu je zadatak da kod gosta pobudi interes za jelo i, dakako, za piće. U boljim hotelima i restoranima samo po njegovu se nalogu nabavljaju vina, on ih razvrstava i brine o njihovu čuvanju i iznošenju pred gosta. Da bi se razlikovao od ostalog ugostiteljskog osoblja, oblači se drugačije, a na reveru sakoa nosi simbol svog udruženja ili, pak, oko vrata obješenu srebrnu pliticu za kušanje vina. U RH je 1993. utemeljeno Društvo, sada udruga Hrvatski sommelier klub (kratica HSK), sa sjedištem u Zagrebu, I. Kršnjavoga 1, koje je već slijedeće 1994. godine primljeno u Međunarodnu udrugu sommeliera, (Association de la sommellerie internationale, kratica ASI).

Povezano

Ocjeđivanje

Ocjeđivanje je uobičajeni naziv za radnju odvajanja mošta od krutih dijelova masulja. Taj se postupak može obaviti ...

Semillon

Semillon (čit. semijon) je francuska vinska sorta bijeloga grožđa koja je i k nama prenijeta u doba prve obnove ...

Četvorni hvat

Četvorni hvat (još i kvadratni hvat, oznaka čhv) stara mjerna jedinica za površinu (od 3,59665 m2), koja je nastala
Novosti