Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje kojega mora steći otvorenim i objektivnim ocjenama vina koje mu preporuča. Da bi u tome uspio, mora stalno pratiti i poznavati vrijednost pojedinih proizvodnih područja, solidnost proizvođačkih kuća, najistaknutije značajke sorte, godišta, tehnološkoga postupka i mnoga druga značajna područja (sastojke, mane, bolesti..) neophodna za ocjenjivanje vina i njihovo slaganje uz jelo. Kao i barmen, s. je stručni radnik, ali i osoba široke kulture, staloženih elegantnih pokreta, nenametljiv, pristupačan i duhovit, kojemu je zadatak da kod gosta pobudi interes za jelo i, dakako, za piće. U boljim hotelima i restoranima samo po njegovu se nalogu nabavljaju vina, on ih razvrstava i brine o njihovu čuvanju i iznošenju pred gosta. Da bi se razlikovao od ostalog ugostiteljskog osoblja, oblači se drugačije, a na reveru sakoa nosi simbol svog udruženja ili, pak, oko vrata obješenu srebrnu pliticu za kušanje vina. U RH je 1993. utemeljeno Društvo, sada udruga Hrvatski sommelier klub (kratica HSK), sa sjedištem u Zagrebu, I. Kršnjavoga 1, koje je već slijedeće 1994. godine primljeno u Međunarodnu udrugu sommeliera, (Association de la sommellerie internationale, kratica ASI).
Ocjeđivanje
Ocjeđivanje je uobičajeni naziv za radnju odvajanja mošta od krutih dijelova masulja. Taj se postupak može obaviti ...