Slamnatožuta bijela vina

Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći razlog da izmuljano grožđe odstoji 10 do 12 sati, pa da nakon toga počne cijeđenje i tiještenje, tj. odvajanje tekuće od krute faze, jest želja da u tom vremenu pektolitički encimi obave svoj posao. Oni će, naime, pomoći razgradbu pektina, onih sluzastih tvari u masulju, pa će odvajanje ciđa i mošta (iz tijeska-preše) teći brže i bolje. Boja vina iz takva mošta slična je boji slame žitarica, a svojstvena je dobro odnjegovanim bijelim vinima.

Povezano

Mourvèdre

Mourvèdre (murvedr) je crna vinska sorta, najvjerojatnije podrijetlom iz južne Španjolske (koju tamo nazivaju ...

Crkveni blagdani i vinogradarski i vinarski poslovi

Mnogi su v. i v. poslovi i svetkovine vezani uz crkvene godove svetaca, od kojih se ovdje citiraju oni ...

Čabar

Čabar posuda, mjera i daća kmetska. Naziv potječe od litv. kiberas vjedro, a odgovara mađ. nazivu akov
Novosti