Slamnatožuta bijela vina

Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći razlog da izmuljano grožđe odstoji 10 do 12 sati, pa da nakon toga počne cijeđenje i tiještenje, tj. odvajanje tekuće od krute faze, jest želja da u tom vremenu pektolitički encimi obave svoj posao. Oni će, naime, pomoći razgradbu pektina, onih sluzastih tvari u masulju, pa će odvajanje ciđa i mošta (iz tijeska-preše) teći brže i bolje. Boja vina iz takva mošta slična je boji slame žitarica, a svojstvena je dobro odnjegovanim bijelim vinima.

Povezano

Koliba

Koliba u Srijemu nekad češće, sada sve rjeđe korišten naziv za klet, odnosno vinarski podrum u vinogradu u kojem se

Uve apiane

Uve apiane (lat.) još i uve moscatelle, kod Latina naziv za muškatne sorte, grožđe koje zbog profinjene arome i ...

Redoks reakcije

Redoks reakcije su kem. promjene redukcije i oksidacije koje su u interakciji. To znači da se istodobno jedne tvari
Novosti