Slamnatožuta bijela vina

Slamnatožuta bijela vina su ona koja su dobivena vrlo kratkim zadržavanjem mošta na kožici bijelog grožđa. Najčešći razlog da izmuljano grožđe odstoji 10 do 12 sati, pa da nakon toga počne cijeđenje i tiještenje, tj. odvajanje tekuće od krute faze, jest želja da u tom vremenu pektolitički encimi obave svoj posao. Oni će, naime, pomoći razgradbu pektina, onih sluzastih tvari u masulju, pa će odvajanje ciđa i mošta (iz tijeska-preše) teći brže i bolje. Boja vina iz takva mošta slična je boji slame žitarica, a svojstvena je dobro odnjegovanim bijelim vinima.

Povezano

Trnjak

Trnjak (istoznačnica rudežuša) je  nedovoljno ispitana sorta crnoga grožđa koja se uvrštava (Pravilnikom 159/04.) ...

Svrabljivec

je naziv vrča iz gline za ispijanje vina s većim brojem ispupčenih otvora (cicki) od kojih su neki (zatvoreni) ...

Teško vino

Teško vino (VT) je isto što i gusto vino.
Novosti