Šaptalizacija

Šaptalizacija je  po Jean A. Chaptalu (1756.-1832.) nazvan postupak doslađivanja mošta i vina saharozom. Prema ZOV-u (NN 96/03.) i Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.) š. je dopuštena samo u iznimnim prilikama. Vidi: došećeravanje, pojačavanje, doslađivanje.

Povezano

Vinska klauzula

Vinska klauzula je naziv za odredbu u trgovačkom državnom ugovoru između Austro-Ugarske i Italije koja u razdoblju ...

Vid

Vid je jedno od pet posebnih osjetila (uz okus, njuh, sluh, i ravnotežu), a mrežnica oka, u kojoj se nalaze posebno

Proantocijanidoli

Proantocijanidoli su fenolni taninski spojevi kojih u različitim količinama (ovisno o sorti, godištu, zdravstvenom ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more