Šambre

Šambre (fr.) postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi prostorije gdje će biti i poslužena. To se postiže jednostavnim iznošenjem vina u bocama iz hladna podruma nekoliko sati prije otvaranja i konzumacije, vodeći računa da se ne uzmute i da ne budu blizu izvora topline. Naime, temperatura takvih vina ne bi smjela biti veća od 18 niti manja od 15°C, jer takva najbolje iskazuju aromu i bouquet (buke).

Povezano

Vrhunsko vino

Vrhunsko vino je vino s oznakom kontroliranog zemljopsnog podrijetla (k.z.p.) proizvedeno iz grožđa jednog ili više

Skraćivanje grozda

Skraćivanje grozda - uz odstranjivanje cijelih grozdova u kojima dio bobica nije sazrio, odnosno odstranjivanje ...

Mineralna voda

Mineralna voda se sastavom  (minerala i plinova), a nerijetko i toplinom na izvorištu ili crpilištu, razlikuje od ...
Novosti