Šambre

Šambre (fr.) postupak kojim se temperatura, uglavnom crnih, taninom bogatih vina, prilagodi sobnoj temperaturi prostorije gdje će biti i poslužena. To se postiže jednostavnim iznošenjem vina u bocama iz hladna podruma nekoliko sati prije otvaranja i konzumacije, vodeći računa da se ne uzmute i da ne budu blizu izvora topline. Naime, temperatura takvih vina ne bi smjela biti veća od 18 niti manja od 15°C, jer takva najbolje iskazuju aromu i bouquet (buke).

Povezano

Krčma

Krčma je naziv gostionice (niže razine) tj. ugostiteljske radnje (najčešće u prizemlju zgrade) u kojoj se prodaje i

Pluto

Pluto je biljni proizvod, glavna građevna tvar kore hrasta plutnjaka (Quercus suber). Služi za izradu čepova još od

Žlahtina

Žlahtina je autohtona vinska sorta bijeloga grožđa u vinodolskom i krčkom vinogorju. Sve dok nije otpočela ...
Novosti